Американската космическа агенция NASA избра най-добрите проекти за жилища на Марс. Петте финалиста на конкурса, обявен от агенцията през 2014 г., се пребориха с 18 екипа от целия свят.

Първо място спечелиха инженерите от Арканзас. Тяхната идея е роботи да съберат директно на планетата всичко необходимо за сглобяването на жилищата, а после те да бъдат разпечатани на 3D принтери. Според авторите на проекта тази технология ще позволи да се увеличава площта на домовете, а заедно с нея и броят на обитателите.

Екип от Ню Йорк се класира на второ място. Те смятат, че оптималната форма за жилищата на Марс е цилиндър, който се състои от два слоя и има четири етажа. Първият е за гараж и лаборатория, вторият – още една лаборатория и кухня, третият – спални, четвъртият – стая за отдих.

Бронзът завоюва проектът Kahn-Yates, който се отличава от другите, защото в него е предвидена градина, покрита със защитен купол. Строителството на комплекса на Червената планета ще се извършва в осем стадия, а материалите за домовете ще бъдат осигурявани от повърхността на Марс.

Класиралите се на четвърто място са се вдъхновили от северната архитектура и са създали форма, балансираща между количеството на естествената светлина и защитата от радиация. Авторите на проекта са разпределили стаите така, че мястото, в което астронавтите ще прекарват най-много време, за бъде най-добре защитено от радиацията.

Проектът на Северозападния университет се оказа на пето място. Според журито главният му недостатък е, че куполообразната форма на сградите оставя прекалено много незаето пространство. Инженерите са разделили полусферата на две части, в едната от които ще бъдат разположени лабораторията, кухнята и санитарните помещения, а във втората – спалните.

Победителите в конкурса си разделят наградния фонд от 100 хиляди долара. Организаторите от NASA се надяват, че участниците са успели да доближат човечеството до колонизацията на нови планети

Сподели във Facebook