В офисите на Facebook се въвеждат нови правила, които забраняват на служителите да обсъждат политиката и религията, както и да натрапват на колегите си своите възгледи, съобщава Business Insider.

Промяната в политиката на компанията е предизвикана от спадналия дух и мотивация на работещите там. След многочислените скандали през миналата година нивото на доверие в социалната мрежа се понижи не само сред ползвателите, но и сред служителите, които все по-често си позволяваха да критикуват съществуващия ред във Facebook.

Затова в компанията вече ще действа набор от правила, които ще гарантират открито и уважително отношение на работното място.

Техническият директор Майк Шрепфер съобщи, че нищо няма да се усложни, а ще бъдат въведени три принципа: не оскърбявай, не наранявай и не избутвай другите. Не се опитвай да насаждаш своите политически и религиозни възгледи. Не безпокой другите.

Тези принципи трябва да бъдат приложени към всички начини на комуникация между сътрудниците.

През 2018 г. Марк Зукърбърг се срина от първото на седмото място в рейтинга на най-добрите работодатели в света. Това се дължи на факта, че компанията се оказа в центъра на няколко големи скандала. Според служителите на социалната мрежа обаче една от причините е, че те нямаха право да се оплакват и да посочват недостатъци в работата на началниците.

Един от бившите сътрудници на Facebook споделя: „Тук е въведено правилото – даже да се чувстваш нещастен, трябва да се държиш като че ли обожаваш това място. Не бива да показваш, че това не е най-добрият работодател на Земята.“

Действително след събитията през миналата година ентусиазмът на работещите във Facebook силно е спаднал. По информация на The Wall Street Journal, ако през 2017 г. 84% от сътрудниците в социалната мрежа с оптимизъм да гледали на бъдещето на компанията, то през 2018 г. процентът е 52. По-рано 72% от подчинените на Марк Зукърбърг са вярвали, че Facebook променя света в по-добра посока, днес с това твърдение са съгласни само 53%.

Сподели във Facebook