Резултатите от изследване показаха, че повечето деца придобиват мобилни телефони до 7-годишна възраст. Учените обаче неведнъж са предупреждавали, че смартфоните оказват негативно влияние върху развитието на подрастващите, особено ако се ползват от ранна възраст.

Според експертите, когато децата разполагат със смартфони, впоследствие не проявяват интерес нито към традиционните книги, нито към спорта, физическото натоварване и активните игри. За съжаление ерата на мобилните устройства завладя и най-малките, което беше доказано от най-новото изследване. За възрастните и децата смартфоните се оказаха фундаментална част от всекидневния живот.

Като цяло децата губят 3 часа и 20 минути всеки ден, за да изпращат съобщения, да играят или да сърфират в интернет. Именно чрез смартфоните те влизат най-често в глобалната мрежа, където лесно могат да стигнат до всякаква информация, включително и опасна за психиката. Затова специалисти от фонда Childwise сигнализираха, че мобилните телефони днес доминират в живота на децата, пише изданието The Guardian.

Опасността от увлечението по интернет не се изчерпва само с елиминирането на книгите или обездвижването. През последните години рязко е нараснал проблемът с тормоза в социалните мрежи, като най-често жертви са подрастващите. Понякога той има печални последици като депресии и суицидни настроения. За съжаление родителите в повечето случаи са безсилни, защото лишаването на децата и подрастващите от смартфон може да провокира сериозни семейни конфликти.

Сподели във Facebook