Заради мобилните телефони пътните произшествия с пешеходци се увеличиха осем пъти в сравнение с 2004 г. и те само ще нарастват, установиха канадски учени от университета в Калгари. Пътните знаци и други маркировки, предупреждаващи за опасностите, очевидно не са ефективни, затова трябва да се намерят други начини да се намалят травмите, сигнализират специалистите.

За година по света загиват около 270 хиляди пешеходци. Пресичайки улиците, хората може да отвлекат вниманието си по различни причини, което повишава риска да загинат или да получат травми. Разпространението на смартфоните и непрекъснатото ползване на социалните мрежи, разговорите или слушането на музика рязко увеличи опасността от произшествия.

За да стигнат до този извод канадските учени анализирали 33 изследвания, посветени на темата. Оказало се, че броят на хората, чието внимание е ангажирано със смартфоните, варира от 12% до 45%. Средно 1 от 25 пътно-транспортни произшествия се дължи на мобилните телефони, а всеки пети ученик от горните класове, ползва смартфона си, когато пресича улица. Най-опасни са текстовите съобщения, установиха специалистите.

Смартфоните не само повишават риска от травми, но и правят хората нещастни, доказаха американски психолози. Те провели изследване с участието на тийнейджъри на възраст от 15 до 18 години и установили, че тези от тях, които прекарват много време с мобилните си телефони, са по-нещастни от връстниците си, които предпочитат реалното общуване.

Сподели във Facebook