Мозъчният инсулт винаги оставя трайна увреда върху здравето. Тя може да е свързана с ограничения в движенията и изобщо във физическия капацитет, с нарушения в говора, зрението, храненето, но и с промени в интелекта и психиката. А масивните инсулти често завършват фатално в рамките на часове или дни. Това е така, защото нервните клетки са изключително крехки и бързо загиват без кислород и хранителни вещества. Инсултът причинява  точно това – спиране на кръвния поток към някоя от мозъчните зони.                                                             

Причините

На първо място е хипертонията. Дори високото кръвно да не е екстремално, ако продължава с години, опасността е налице. Високият холестерол е другият рисков фактор, защото е спусък за развитие на атеросклероза и стесняващи плаки по артериите. Диабетът е третият спусък за инсулт. Никога не пренебрегвайте и другите фактори: обездвижен начин на живот, затлъстяване, активно или пасивно тютюнопушене. Един вид сърдечна аритмия, наречена предсърдно мъждене увеличава пет пъти риска от инсулт, ако не се вземат специални мерки. При младите хора нов рисков фактор е употребата на определени наркотици, забранени стимуланти, алкохолните ексцесии.

Признаците

Внезапна слабост в крайниците от едната страна на тялото. Изкривяване, едностранно отпускане на лицето. Затруднен, неясен говор, нетипично за конкретния човек фъфлене. Понякога главоболие, световъртеж, зрителни смущения. При масивен инсулт – нарушение в съзнанието, пълна липса на реакции.

Първа помощ

При съмнение за инсулт бързо постъпване в специализирано болнично отделение е задължително! Веднага повикайте спешна помощ. Ако екипът потвърди съмненията за инсулт, настоявайте за транспортиране на пациента в модерно неврологично отделение, в което прилагат единствено възможното реално лечение. Разполагате само с 3 до 4 часа от началото на симптомите, за да се предотвратят необратимите увреждания и трайната инвалидност.

Лечението

Нарича се венозна тромболиза. Прави се, след като в болницата се потвърди чрез образни и лабораторни изследвания диагнозата исхемичен мозъчен инсулт. Във вената на пациента се влива специално иновативно лекарство, съдържащо активното вещество алтеплазе. Този медикамент разтваря съсирека, който е запушил кръвоносния съд в мозъка. Ако се приложи достатъчно рано от началото на заболяването – до 4 часа, се очаква мозъчното кръвообращение да се възстанови и болният да се възстанови в максимална степен – без трайни увреждания за здравето. Не всички пациенти са подходящи за това лечение. Преценката е изцяло на лекуващия екип. Но е непростимо да се допуска тежка инвалидност при пациенти с инсулт, които е можело и е трябвало да бъдат лекувани с тромболиза, а това не е направено!

Профилактиката

Здравословен начин на живот, мярка във всичко. Отказ от цигарите. Поддържане на нормално за пола, възрастта и ръста тегло.

Редовно проследяване на кръвното налягане, кръвната захар, холестерола. При отклонения – лекарска консултация и стриктно спазване на предписанията. Хипертонията, диабетът и дислипидемията засега не могат да се излекуват дефинитивно, но могат да се държат успешно под контрол. Лекарствата за тези състояния се вземат с години, което е нормално и носи само ползи за организма.

При неравномерен пулс, „прескачане на сърцето“ и други необичайни усещания в сърдечната област, трябва да се направят изследвания за евентуално предсърдно мъждене. То се открива с обикновена кардиограма, но може да се наложи и по-дълъг запис, т.нар. холтер, защото може сърцето само от време на време да излиза от ритъм. Ако тази аритмия се установи, лекарят може да ви предпише специално лекарство от групата на директните орални антикоагуланти, напр. дабигатран етексилат. Целта е да не се допусне в сърдечните предсърдия да се образуват съсиреци, които могат да причинят инсулт, белодробна емболия и други тежки заболявания.

Сподели във Facebook