Технологии

27 Ноември 2017

credoweb bg

 Томас Ландрен е френски изследовател по синтетична биология и съосновател на лабораторията за изследвания и иновация Just One Giant  и беше специален гост на Втория международен конгрес по биомедицина. По време на събитието младият учен даде обширно интервю за социалната платформа за здраве и здравеопазване Credoweb:

-        Г-н Ландрен, с какво се занимава синтетичната биология?

Синтетичната биология е нов подход към процесите в природата. С него разглеждаме живота не просто като нещо комплексно, а като нещо модулно, което може да бъде проектирано. Животът може да бъде изграден от отделни части, които да бъдат разменяни, и има свой универсален език, който важи за всички живи организми. Синтетичната биология в основата си цели да постави под контрол тази модалност. Тя казва - ние нямаме добро познание за този език на живота  - ДНК. Нека да се опитаме не само да го разберем, но и да се опитаме да запишем  нова програма за ДНК и да създадем нови функции.

Животът има невероятното качество да прехвърля материя. Той може да създава биомаса, молекули от всякакъв вид, да деградира, има способността да върви в затворен кръг, в който не се губи нищо.

Ще дам някои примери. Синтетичната биология ни предлага път, по който в близко бъдеще няма да има нужда да използваме петрол  за нуждите на нефтохимическата промишленост. Горивото на утрешния ден ще бъде „отглеждано“  с помощта на микроорганизми. Няма да имаме нужда също така и от индустриално селско стопанство за отглеждане на растения или животни, защото това нанася големи вреди на околната среда. Ще можем да създаваме растителни молекули с помощта на микроорганизми в биореактори, което е много по-ефективно. Няма да убиваме толкова много животни – било заради кожата, било заради месото им. Вместо това ще можем да „отглеждаме“ клетки за месо. 

Когато анализираме резултата от дейности като селското стопанство и нефтохимическата промишленост върху планетата, виждаме, че те са много по-унищожителни от всичките коли и други вредители на планетата.

-        Но това ще означава, че ще започнем да ядем изкуствена храна?

Отговорът на този въпрос, както и цялото интервю на Томас Ландрен може да прочетете в CredoWeb (кликнете върху снимката):

интервю на френския изследовател ТОмас Линдрен в CredoWeb
Кликнете върху снимката, за да разберете как точно биологията ще замени компютрите - отговорът в CredoWeb

 

Сподели във Facebook