Учени от Шефилдския университет, Великобритания, намериха приложение на коледните елхи. Специалистите установиха, че ако игличките на дърветата се нагреят, те отделят твърди и течни вещества, които може да се използват в производството на десерти, оцет и оцветители.

Идеята на учените е много актуална, тъй като всяка година се отсичат и след празниците изхвърлят огромно количество ели. Още една причина да бъде намерено някакво приложение на дърветата, е, че при гниенето им се отделят много парникови газове.

Експертите от Великобритания споделят, че изследването им било съсредоточено върху разбиването на сложната структура на игличките на прости, ценни промишлени суровини като захар и феноли, които могат да се използват и за битови почистващи средства или освежители за уста.

С помощта на висока температура и разтворители като глицерин, който е евтин и екологично чист, химичната структура на игличките са разпада. Процесът е устойчив и при него фактически се получават нулеви отпадъци, защото оставащият твърд продукт може да се използва в други промишлени производства.

Сподели във Facebook