Използването на смартфоните по време на хранене може да доведе до наднормено тегло, твърдят учени от Бразилия и Холандия. Техните доказателства са публикувани в списание Physiology & Behavior.

За да стигнат до този извод, специалистите провели изследване с участието на мъже и жени на възраст от 18 до 28 години, разделени на две групи в зависимост от теглото им. Първите се хранели без да отвличат вниманието си с нещо друго. Вторите ползвали електронни устройства или чели книги, докато се хранели.

Оказало се, че тези, които ползвали смартфони употребили средно 15% повече калории и 10% по-често избирали мазни и нездравословни продукти. Такъв бил и резултата и при любителите на книгите.

Според учените причината е, че смартфоните и книгите пречат на мозъка обективно да прецени количеството на получената от организма храна.

„Използването на смартфони по време на хранене увеличава употребата на калории и мазнини. Таблетите и смартфоните са основният отвличащ фактор даже сред децата, затова трябва да се обърне внимание на факта как това влияе върху избора на хранителни продукти и покачването на теглото“, предупреждават авторите на изследването.

Сподели във Facebook