Изследователи смятат, че човечеството не е разкрило половината от тайните и загадките на Световния океан. Според тях там се крият хиляди видове животни, които са неизвестни на съвременната наука. Основният проблем е свързан с факта, че е невъзможно да бъдат извадени от дълбините. Повечето са подвижни, безгръбначни мекотели, които е много трудно да бъдат хванати, затова често учените успяват да се доберат до техни останки или фрагменти. Специалисти по изследване на подводния свят пробваха най-различни методи да стигнат до дълбоководните животни, без да им навредят: опитваха се да ги ловят с мрежи, конструираха даже тръба, която ги засмуква, но всички начини се оказаха много опасни.

Изглежда обаче, че е дошъл денят, когато този проблем ще бъде разрешен. Учени от Харвардския университет създадоха апарат, който ще позволи да се ловят и изследват обитателите на дълбините на Световния океан. Апаратът работи изключително внимателно и акуратно. Той е тестват в аквариум, където е успял да хване медуза, без да ѝ навреди по какъвто и да било начин. Изпробван е и на не особено голяма дълбочина, а резултатите са повече от обнадеждаващи.

Учените от Харвард са оптимисти, че най-сетне човечеството ще успее да разкрие по-голямата част от тайните на Световния океан.

Сподели във Facebook