Броят на ползвателите на социални мрежи непрекъснато расте. Ако преди години в тях се регистрираха предимно младежи, днес това правят и деца, и възрастни хора. Специалистите обаче предупреждават, че социалните мрежи може сериозно да навредят на психичното здраве. Защо?

Предизвикват зависимост

Ползвателите на интернет често попадат в плен на социалните мрежи. Това се случва по няколко причини. Първо – подобно прекарване на времето стимулира центъра на удоволствието, намиращ се в главния мозък. Затова всеки път, когато влизаме в нашата страничка и видим нова публикация, ние получаваме удоволствие, което искаме да изпитаме отново и отново. Второ – интернет позволява за кратко време да се получи необходимата информация, което привлича нашия мозък, чиято работа значително се облекчава. Така хората ставата зависими от новите публикации, от желанието да ги споделят, да получат одобрение и да видят коментарите на другите ползватели.

Източник са на стрес

Постоянната смяна на снимките и емоциите може да стане причина за умора на психоемоционално ниво. В резултат хората се оказват в стрес. А последиците от него за здравето са добре известни.

Понижават интелекта

Когато човек без определена цел прекарва много време в интернет и най-вече в социалните мрежи, това оказва негативно влияние върху интелекта му. Мозъкът за кратко време получава прекалено голям обем разнообразна информация, без да може да я обработи. В резултат интелектът се понижава.

Сподели във Facebook