Американски психолози твърдят, че расте дистанцията между децата от богатите и бедните семейства. Но тя не се проявява в цената на ползваните от тях електронни устройства, а в липсата им. И докато малчуганите от семействата със скромни доходи по цели дни са приковани към екраните, защото родителите им не могат да им осигурят развлечения не във виртуалния, а в реалния свят, потомството на елита се забавлява със старомодни дървени играчки, тича на чист въздух и общува не чрез екрана.

Реалният живот е за богатите

Съвсем доскоро децата на заможните родители по-рано от всички получаваха достъп до интернет, снабдяваха се с най-съвременните и скъпи устройства и най-бързо придобиваха уменията да боравят с електрониката, а бедните оставаха зад борда. Днес обаче ситуацията коренно се променя. Електронните иновации все повече присъстват в държавните американски училища и детски градини, докато частните образователни учреждения все по-често се отказват от съвременните устройства.

Например едно от училищата, което е особено популярно сред работещите в Силиконовата долина, обучава децата без електронни устройства. Дори най-обезпечените родители от IT компаниите държат наследниците си на разстояние от екраните. Според изследване на американската компания Common Sense Media подрастващите от семействата с ниски доходи прекарват пред мобилните устройства средно по 8 часа на ден, а по-обезпечените – под 6 часа.

Според психолозите съвсем не е толкова сложно да откъснем децата от електронните устройства, просто трябва да им предложим достатъчно интересна алтернатива. Проблемът е, че самите родители често са пристрастени към смартфоните, което обрича децата на живот във виртуалния, а не в реалния свят.

Сподели във Facebook