Влиянието на смартфоните върху човека не е еднозначно

Прекалената пристрастеност към смартфона вреди на хората, смятат учени от Нюйоркския университет Бингъмтън. Непрекъснатата употреба на мобилния телефон (към това са по-склонни жените) може да доведе до проблеми в личния, социалния и професионалния живот.

Ръководителят на изследването Исак Вагефи посочва, че напоследък телефонът се е превърнал в средство за бързо получаване на удоволствие – невроните се активизират, допаминът се покачва и се изпитват положителни емоции. Това може да причини зависимост. Същевременно привързаността към смартфона прави хората по невнимателни и по-склонни да изпадат в скука.

Учените направили допитване сред 182 студенти в колеж колко често ползват смартфони и според отговора ги разделили на 5 групи – от тези, които употребяват телефона от време на време, до тези които са постоянно на него. Последните се оказали 7%, още 12% били привързани към телефоните си една степен по-малко. Тези 2 групи изпитвали проблеми – в личния живот, с приятелите си и в работата. Освен това при тях се наблюдавали симптоми на депресия, тревожност и по-ниска самооценка, отколкото при останалите. Исак Вагефи отбелязва, че в момента на изследването зависимите от смартфона хора са малцинство, но с развитието на технологиите техният брой по-скоро ще нарасне.

Специалистите предупреждават още, че увлечението по мобилните телефони и интелигентни устройства оказва негативно влияние върху очите. При това вредата от смартфоните се проявява по-бързо и по-силно в сравнение с негативните ефекти от компютъра и телевизора. Причината се крие във факта, че хората ползват обикновено мобилния телефон в движение, например в градския транспорт, и към мигането на екрана се прибавя друсането на превозното средство, което мести непрекъснато образа. Затова натоварването върху очите многократно се увеличава, предизвиквайки синдрома на компютърното зрение. Той се проявява с умора, парене, загуба на яснота на изображението. За да прочетат текст или да разгледат дребен детайл, потребителите поднасят смартфона съвсем близо до очите си, което провокира появата на късогледство. Резултатите от изследване на британски офталмолози са показали, че от 1997 година броят на хората с миопия (късогледство) е нараснал с 35%.

Нормално човек мига 15-18 пъти в минута, но когато е увлечен в игри, четене или гледане на видео по смартфона, този процес инстинктивно се забавя до 4-5 пъти в минута, поради което сълзният слой върху очната ябълка не се обновява. Организмът се опитва да достави влага отвътре, а това води до усилен кръвоток към очите, както и до чувството на парене и дискомфорт. И ако възрастният човек съобрази, че нещо не е наред, ще спре и ще затвори очи, за да си починат, то децата по-скоро ще започнат да ги търкат с ръце, което пък може да провокира възпалителен процес.

Слушането на музика през смартфона най-често става с помощта на слушалки. Намирайки се на многолюдно място обаче, хората инстинктивно се заслушват и в звуците около тях, което оказва негативно въздействие на слуховия апарат. Освен това силата на музиката от слушалките често е с децибели, далече от оптималните.

Ситуацията с негативните ефекти от смартфоните се усложнява още повече, когато човек започне да се пристрастява към тях.

Затова учените определиха няколко симптома на зависимост към мобилните телефони, които налагат консултация със специалист:

  • Когато смартфонът се използва като средство за бягство от проблемите или намаляване на чувството за безпомощност, тревожност, вина или депресия;
  • Когато виртуалният живот стане по-важен от реалния;
  • При желание да се проверява смартфонът постоянно, даже при липса на сигнал – позвъняване или вибрация;
  • Когато липсата на смартфон предизвиква тревога.

Същевременно специалисти от Университета Уисконсин-Медисън смятат, че смартфоните имат и положителна страна. По думите им популярната игра Pokemon Go прави хората щастливи. Три седмици след появата на тази игра учените анкетирали 400 души за социалния им живот, физическата им активност и емоциите им. По-късно около 40% от респондентите започнали да играят на Pokemon Go. Тези хора били по-активни физически – ходели повече пеша, по-често изпитвали положителни емоции и били по-удовлетворени от живота. Освен това, те били по-склонни да завързват нови познанства и да укрепват старите си връзки – те имали повече приятели в социалните мрежи, по-често си разменяли номерата на телефоните с други хора.

Авторът на изследването Джеймс Алекс Бонъс обобщава, че обикновено хората се фокусират върху отрицателните страни на медиите – насилието и агресията, но информационното пространство може да има и положителни страни.

Сподели във Facebook