Когато ползват социалните мрежи, много хора сравняват живота си с успехите на връстниците си, което може да доведе до тежка депресия. Американски учени установиха, че с тези последици от интернет общуването се сблъскват предимно хора на възраст от 30 до 50 години. А младежите, които се израснали с глобалната мрежа, нямат подобни проблеми.

За да стигнат до този извод, специалистите провели изследване с участието на 750 доброволци. Те отговаряли на въпроси за преживени нервни сривове и за времето, което прекарват в социалните мрежи. Оказало се, че ползвателите на средна възраст страдали от депресия много по-често в сравнение с връстниците си, които са далече от интернет. Учените доказали още, че социалните мрежи не влияят върху психичното здраве на младежите на възраст от 18 до 29 години.

Скорошно проучване пък установи, че увлечението по социалните мрежи при подрастващите (на възраст около 10 години) негативно влияе върху самочувствието им, когато станат на 15 години. Тази закономерност обаче се наблюдава само при девойките.

Сподели във Facebook