Грипът е остро инфекциозно заболявание с голямо клинично, епидемиологично и социално-икономическо значение. Данни на СЗО сочат, че по време на ежегодните грипни епидемии от грипни вируси се разболяват между 10 и 15% от населението. В световен мащаб 3-5 милиона души получават усложнения след прекаран грип,  250 000 – 500 000 умират, като 90% от смъртните случаи вследствие на прекаран грип са при хора над 65 годишна възраст. Най-ефикасната защита срещу грипните вируси е противогрипната защита. До момента обаче България е единствената страна в Европа, в която ваксината за грип не се заплаща от държавата.

Безплатна противогрипна ваксина за най-възрастните от 2019 г.

Плановете на Експертния съвет към МЗ са до август 2018 г.  да бъде  изготвена и внесена Национална програма за профилактика на сезонния грип при най-възрастната част от населението - хората на и над 65 годишна възраст, съобщи главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев на семинар „Ваксините действат, за да ни защитят“. Ако програмата бъде приета и стартира през 2019 г., това означава, че през есенния сезон на идната година най-уязвимата част от българите, хората над 65г., ще могат да се ваксинират безплатно. 

Рискът за усложнения след прекаран грип, е най-голям при възрастните. Ваксините предпазват

Рискът от усложнения на грипа при възрастните е най-голям

най-много са и хоспитализациите, както и степента на смъртност вследствие на заболяването. Това се дължи на съпътстващите хронични състояния, които се явяват рискови фактори за усложненията от грип и нарастват с възрастта. По време на грипна епидемия, нивото на засегнатите възрастни може да достигне до 50%.Над 90% от смъртните случаи, свързани с грип, са при лица над 60 години и по-възрастни. Увеличената заболяемост сред възрастните и неопровержимите доказателства за ефикасността на грипната ваксинация, са формирали световния консенсус за рутинна ваксинация на тази възрастова група.

По данни на Националната референтна лаборатория по грип и ОРЗ към НЦЗПБ през последния грипен сезон (2017/2018 г.) от грип и ОРЗ са се разболели 23-ма на всеки 1000 човека.

През грипния сезон (2017/2018 г.) 80% от констатираните грипни случаи са причинени от грипни вируси тип В и основно от линия Yamagata, чиито антигени се съдържаха само в

четиривалентната противогрипна ваксина, която

значително подобрява защитата срещу циркулиращите грипни вируси, повишавайки общата ефективност на ваксинацията срещу грип. Четиривалентните ваксини срещу грип са достъпни в България от миналия грипен сезон, като съдържащите се в тях антигени напълно съвпаднаха с циркулиращите вируси у нас.

Световните проучвания показват, че ваксинирането на максимално голям брой от възрастното население на страната може да:

  • намали респираторните заболявания с до 60%;
  • намали с 30 до 70% хоспитализациите поради пневмония и грип;
  • намали риска от сърдечносъдови случаи - сърдечен арест, миокардит или инсулт с около 50-70% през зимния сезон.

Научете още: Ваксина срещу варицела вече и в България. Кои са задължителните и препоръчителните ваксини.

 

 

Сподели във Facebook