В различните времена близнаците са били възприемани и като благодат, и като проклятие. И днес те предизвикват интереса на учените, а и на обикновените хора.

Кой ражда близнаци

Според статистиката една от 90 бременности се оказва многоплодна. През последните години този процент нарасна съществено заради инвитро оплождането.

Всъщност първоначално многоплодните бременности са много повече, но в ранните стадии на развитието единият от ембрионите, който е нежизнеспособен, изчезва по някакъв начин: той се поглъща от клетките на плацентата, от другия зародиш или от организма на майката. Това явление се нарича синдром на изчезналия близнак. Тайнственото изчезване става обикновено в много ранен срок на бременността и затова бъдещата майка често няма представа, че е носила повече от един ембрион. Но дори и с ултразвуково изследване да сте разбрали за „пропадането” на един от ембрионите, не бива да се безпокоите. То няма начин да навреди нито на организма на майката, нито на развитието на останалия близнак.

Кои са факторите, които пораждат вероятността за раждането на близнаци

Един от най-важните е възрастта на майката. Най-често близнаци раждат жени на около 40-годишна възраст. Според учените с напредването на годините в женския организъм се увеличава производството на хормоните гонадотропини, които допринасят за едновременното съзряване на няколко яйцеклетки. Това явление учените наричат образно „разпродажба преди затварянето“ – като че ли природата дава последен шанс на жените да продължат рода си преди края на репродуктивните си години.

Освен това близнаци раждат по-често чернокожите жени, а при представителките на монголоидната раса те са много рядко явление.

Видове близнаци

Известно е, че близнаците са монозиготни и хетерозиготни. Монозиготните се раждат от една оплодена яйцеклетка и имат идентичен набор от гени, а хетерозиготните се появяват при оплождане на няколко яйцеклетки и могат да бъдат разнополови и да си приличат не повече, отколкото брат и сестра. Има и изключително редки случаи на раждане на така наречените полуидентични близнаци. Такива деца се раждат при оплождането на една клетка от два сперматозоида. При тях гените от майката са еднакви, а от бащата – различни. Така се обяснява раждането на разнополови близнаци с еднаква външност. Има случаи, когато в процеса на развитие на полуидентични близнаци „тройният“ набор от гени по някакъв начин се смесва. Тогава могат да се родят химери – хора, които носят в себе си не двойния набор от гените на двамата родители, а троен набор. Това се е случило през 2007 година в Съединените щати, когато се родили двама братя химери: единият от тях бил хермафродит, а и двамата имали клетки с различен набор от хромозоми.

Още по-странни са случаите, когато в процеса на развитие единият близнак се превръща в паразит за другия. В процеса на бременността изоставащият в развитието плод се поглъща от по-силния. Тогава родилото се дете носи в тялото си частично оформения близнак-паразит, който се храни от кръвоносната система на „донора“. При това паразитът е лишен напълно от мозък, той е абсолютно нежизнеспособен и нанася значителни вреди на здравето на „донора“. 

 

Завинаги свързани

Нови изследвания показаха, че още през 14-ата седмица на бременността близнаците започват да си взаимодействат. Италиански учени проследили в утробата с ултразвук движенията на пет двойки близнаци през 14-а и 18-а седмица на  бременността. През 14-ата седмица те вече се движели в посока един към друг. Към 18-ата седмица действията на ембрионите, насочени към самите тях, намалели, а броят на действията им по отношение на другия се увеличил с 29%.

Въпреки че учените опровергават съществуването на телепатични връзки между близнаците, при които единият от тях може от разстояние да почувства болката или настроението на другия, близнаците често доказват, че между тях има връзка, въпреки че е необяснима. Например „близнаците Джими“ от САЩ били разделени веднага след раждането им, израснали в различни семейства и се превърнали в сензация, когато се открили. И двамата носели едни и същи имена, и двамата имали сключен брак с жени с името Линда, с които се развели. Когато се оженили повторно, съпругите им също били с еднакво име – Бети. И двамата близнаци имали куче, което кръстили Той. Професията им също била еднаква – представител на шерифа, обичали да се хранят в една и съща верига за бързо хранене и зареждали  колите си от една определена колонка за бензин. Отпуската си прекарвали на един и същи плаж и карали еднаква марка коли. И двамата гризели ноктите си и предпочитали една и съща марка бира.

Между другото близнаците нерядко създават семейства с други близнаци. Броят на разводите при такива двойки е шест пъти по-малък, отколкото при другите бракове.

Сподели във Facebook
Етикети: Близнаци