Според експерти от САЩ и Холандия броят на пациентите, страдащи от болестта на Паркинсон, през следващите 25 години ще се увеличи повече от два пъти. Днес в световен мащаб те са около 6,9 милиона. А през 2040 г. заболяването ще порази 14,2 милиона души. По темпове на разпространение болестта на Паркинсон изпреварва деменцията, пише изданието The Daily Mail.

Изследователи призовават пациентите с тази диагноза да протестират, да привлекат вниманието на учените и здравните власти към заболяването, което би ускорило търсенето на лекарства. Преди време този подход е помогнал на болните от СПИН.

Специалистите твърдят, че броят на хората с Паркинсон вече се е удвоил. През 2015 г. от заболяването са страдали два пъти повече хора, отколкото през 1990 г. Затова е необходимо спешно да се инициират изследвания за справяне с Паркинсон.

Между другото неотдавна учени от Мелбърн разработиха програма за диагностициране на заболяването преди появата на първите симптоми. Тестът е елементарен и не изисква никакви сложни изследвания.

Сподели във Facebook