Здраве

18 Септември 2017

Животът днес

Около 20% от хоспитализациите във Великобритания за сърдечносъдови изследвания, сканиране на мозъка и др. се падат на хипохондрици, т.е. хора, които прекалено много се безпокоят за здравето си. Проблемът се усложнява от развитието на технологиите – през последните години кохортата на ипохондриците се попълни от мними пациенти, които търсят симптоми и лечение в интернет. Феноменът дори получи и наименование – киберхондрия. За щастие и двете се лекуват с психотерапия.

Според експертите хипохондрията излиза доста солено на бюджета, защото води до ненужни и скъпи медицински процедури, в това число и инвазивни. Пациентите с това заболяване непрекъснато посещават лекаря и отделенията за спешна помощ, настояват да им бъдат направени изследвания, а често се обръщат за второ мнение и към други специалисти.

Служители в Националната служба по здравеопазване на Великобритания са изчислили ежегодните разходи за пациенти, изискващи ненужни тестове и процедури. Сумата възлиза на около 56 милиона лири. Изследване на Световната здравна организация, проведено в пет страни и публикувано през 2016 г., показва, че ипохондрията не е само проблем на състоятелните хора в развитите страни, а е широко разпространена и в по-бедни държави.

Оказва се, че въпреки нарастващия брой на хипохондриците, голяма част от тях не са диагностицирани. Самите пациенти игнорират психическия аспект на заболяването си и се съсредоточават върху физически симптоми, въпреки уверенията на лекаря, че нямат никакви основания за безпокойство.

А учените вече доказаха, че хипохондриците, които са преминали само през шест сеанса по когнитивна поведенческа терапия, могат да покажат значително и устойчиво снижаване на нивото на безпокойство за собственото им здраве. Това им спестява нескончаеми терзания и притеснения, а на обществото – огромни и ненужни разходи.

Сподели във Facebook