Сезонът на отпуските наближава и е време да се подготвим за път. Всеки има различни планове – едни ще почиват на море, други на планина, зад граница или в родината. Но никой не е застрахован от неприятности, които могат да го застигнат далече от дома. Затова присъствието на аптечката в багажа е задължително.

Какво трябва да съдържа тя, ако не искаме да съсипем почивката си:

Лекарства, които редовно приемате

Ако в момента провеждате някакво лечение или имате хронично заболяване, не пропускайте да вземете предписаните ви медикаменти. Включете ги на първо място в списъка с лекарствата, които трябва да съдържа аптечката ви за път.

За стомаха и червата

Един от най-разпространените здравословни проблеми по време на почивка е хранителното отравяне. То може да бъде предизвикано от развалени продукти, от непречистена вода, а понякога и чуждата кухня не ни понася. Затова в аптечката ни трябва да има препарати както срещу стомашно разстройство, така и срещу запек. Пробиотиците също ще ни помогнат да преодолеем проблемите със стомашно-чревния тракт.

Срещу настинка

Простудите са коварни и обикновено атакуват, когато най-малко ги очакваш. Вече се предлагат най-различни средства срещу настинките, затова се консултирайте с вашия лекар кои са най-подходящи за път.

За понижаване на температурата

И хранителното отравяне, и простудата може да са съпроводени с повишаване на температурата. Ако това ви се случи, едва ли ще имате сили и желание да търсите аптеки в непознат град или курорт. Затова предварително вземете препарати, които ще облекчат състоянието ви.

Обезболяващи

По време на почивка може всичко да ви се случи – да ви заболи корем, зъб, глава и т.н. Най-добре би било да се отстрани причината за болката, но ако нямате възможност да отидете на лекар, временно ще ви помогнат обезболяващите.

Антисептици и дезинфектанти

Йод, кислородна вода или риванол има почти във всяка домашна аптечка, затова не ги забравяйте и когато тръгвате на път, особено ако с вас има деца.

Превързочни материали

Леките травми често съпътстват почивката, затова не пропускайте да вземете бинт, марля, памук. Както и пластири, които ще ви помогнат и ако ви обувките ви са неудобни.

Против алергии

Дори до момента да не се е проявила, алергията може да вгорчи отпуската ви. Вземете противоалергичен препарат, той няма да заеме много място в аптечката ви, но ще ви спаси от неприятни преживявания. Може да се окаже, че сте чувствителни към ухапване от насекомо, за което не знаете. Затова бъдете готови за подобна „среща“ и не пренебрегвайте последиците.

Сподели във Facebook