Триглицериди

146 Последователи

Триглицеридите са една от основните форми на мазнини в организма, т.нар. липиди. Те са изключително важен източник на енергия за тялото. Когато човек се храни, организмът му превръща калориите в триглицериди, които се освобождават при нужда от енергия. След хранене нивото им в кръвта се повишава. Ако организмът обработва правилно мазнините, нивото постепенно спада. Когато нивото им е повишено обаче, те се превръщат в рисков фактор за 

каква е разликата между триглицериди и холестерол

много заболявания.

С какво се различават триглицеридите от холестерола

Основните градивни единици в човешкия организъм са белтъци, въглехидрати и мазнини (т.нар. липиди). Чрез комбиниране помежду си и чрез превръщане от една форма в друга те участват в изграждането на клетките и спомагат за осъществяването на всички функции на тялото.Мазнините, както белтъците и въглехидратите, влизат в състава на приеманата храна всеки ден. Всеки недостиг или излишък води до нарушение в техния метаболизъм и съответно предизвиква редица болестни състояния. И холестеролът, и триглицеридите са видове липиди (мазнини), които циркулират в кръвта с различни функции.Триглицеридите образуват енергия за човешкото тяло, използвайки излишните калории, а холестеролът се използва за изграждане на клетките и на някои хормони.
Поетото количество храна оказва влияние на нивата на триглицеридите веднага, докато нивата на холестерола се формират в много по-дълъг период от време (седмици, месеци, години).

Кои са причините за опасно високи нива 

Нездравословното хранене, приемът на наситени мазнини, въглехидрати и алкохол, заседналият начин на живот повишават количеството на този вид мазнини в кръвта. В кръвта липидите се транспортират с помощта на белтъчни молекули, като заедно с тях образуват комплекси, наречени липопротеини.

какво е добър холестерол и какво е лош холестерол

Биологичната роля на липопротеините

с ниска (т.нар. „лош“ холестерол - LDL) и висока плътност („добър“ холестерол - HDL) е свързана най-вече с пренасянето на холестерол. LDL пренася холестерол от черния дроб към тъканите и се счита за „опасен“, тъй като улеснява натрупването на холестеролови плаки по стените на кръвоносните съдове и е предпоставка за атеросклероза. Обратно, HDL извлича излишъците от холестерол от тъканите и стените на кръвоносните съдове и ги пренася до черния дроб, поради което се нарича „добър” холестерол.

нива на триглицериди

Кога високите стойности се превръщат в проблем

Появява се проблем, ако се приемат повече калории, отколкото се изразходват. В този случай нивото на триглицеридите се покачва, което може да доведе до:

  • метаболитен синдром;
  • сърдечносъдови проблеми;
  • инсулт;
  • инфаркт;
  • атеросклероза. 

сърдечно-съдови проблеми и диабет при триглицериди с високи нива

Ролята им като рисков фактор

Триглицеридите са необходими на човешкия организъм за правилното му функциониране, но когато нивото им е повишено, те се превръщат в рисков фактор, който може да доведе до метаболитен синдром, сърдечносъдови проблеми, атеросклероза, инфаркт, инсулт.

Нарушенията в мастната (липидната) обмяна могат да бъдат два основни вида:

  1. Фамилни (наследствени) – причинени от генетични дефекти.
  2. Причинени или свързани с друго заболяване или състояние:

различни заболявания могат да са причини за високи триглицериди

  • диабет;
  • подагра;
  • хипотиреоидизъм (намалена функция на щитовидната жлеза);
  • синдром на Кушинг;
  • при бременност;
  • при нарушено оттичане на жлъчката;
  • при бъбречна недостатъчност;
  • при лечение с някои медикаменти - някои видове диуретици, кортикостероиди и др.

В преобладаващ брой от случаите лечението на конкретното заболяване, довело до покачване нивото на липидите в кръвта (хиперлипидемия), повлиява и високите нива на триглицериди и холестерол.

наднорменото телто и начина на живот са рисков фактор

Рискови групи

Нивата на триглицеридите са склонни да се покачват при:

 

  • наднормено тегло – излишните килограми ги увеличават, намаляват нивото на „добрия” холестерол (HDL) и увеличават нивото на липопротеините с много ниска плътност (VLDL);
  • деца, чиито родители имат дислипидемия. При тях се налага профилактично изследване на показателите на липидната обмяна от най-ранна възраст;
  • намалена физическа активност;
  • стрес;

стресът, цигарите и злоупотребата с алкохол повишават риска

  • ежедневна консумация на алкохол и употреба на цигари – смята се, че цигареният дим уврежда кръвоносните съдове, увеличавайки склонността за натрупване на мастни плаки, тютюнопушенето може да намали нивото на „добрия” холестерол (HDL) в организма на човек;
  • напреднала възраст и др.

Това е от особено значение, ако присъстват и допълнителни рискови фактори – диабет, високо кръвно налягане, затлъстяване, прием на алкохол и тютюнопушене.
Американската кардиологична асоциация препоръчва нивата на триглицеридите в кръвта да не надвишават 1,7 mmol/l, като подчертава, че оптималното ниво може да подобри състоянието и функционирането на сърцето.

липиден тест - Как се проследява нивото на триглицеридите

Как се проследява нивото на триглицеридите

Статистиките показват, че все по-млади хора страдат от сърдечносъдови заболявания. Една от причините за това са проблеми в нивата на липидите в организма. Медицинските специалисти препоръчват редовни профилактични изследвания на липидния статус.
За да бъдат реални резултатите, изследването се прави сутрин на гладно след 12-часов период на глад и бедна на мазнини вечеря.

Как да се контролира

За да се избегне повишеното ниво на триглицеридите в кръвта, е препоръчително да се избягват въглехидратни храни, пържени храни, наситени на мазнини. Могат да се заместят с плодове, зеленчуци, бяло пилешко месо и риба. Желателно е да се преустанови употребата на алкохолни напитки, както и тютюнопушенето. Медицинските специалисти препоръчват и повече физическа активност.

как се лекуват триглицериди

Лечение и профилактика

Първите стъпки в профилактиката на всички лица, особено при тези, които са фамилно обременени, включват:

 

  • Намаляване на телесното тегло и подходяща диета (ограничен прием на мазнини, повишена консумация на антиоксиданти и др.);
  • Диетата трябва да включва ястия, приготвени чрез печене и варене, като е желателно да се избягват пърженето и панирането като начини за приготвяне на храната. Препоръчват се пресни плодове и зеленчуци, бяло пилешко месо и риба;
  • Ограничена консумация на алкохол;
  • Спиране на тютюнопушенето;
  • Увеличаване на физическата активност (упражнения, ходене пеша, бягане, спорт);
  • Медикаментозно лечение – в случаите, когато профилактичните мерки не оказват необходимия ефект или стойностите на триглицеридите и холестерола са много високи, се прилага медикаментозно лечение;

при високи нива на триглицериди може да се прибегне до лечение с лекарства

 

 

 


по текста работи: Албена Димитрова

Публикации

Високият холестерол - враг на сърцето
CredoWeb
CredoWeb
1.8.2013
Високият холестерол - враг на сърцето