През 2016 година 12,9 милиона деца по целия свят – едно на десет новородени – не са получили нито една ваксина. А това означава, че те не са защитени от много опасни заболявания, които могат да доведат и до смъртта им.

Това съобщиха от Световната здравна организация (СЗО) и УНИЦЕФ. От 2010 г. делът на децата, които са преминали през пълния курс на редовна ваксинация, неизменно остава средно 86% - 116,5 милиона новородени. През последните години тази цифра фактически не се променя. Независимо, че на международно ниво всички държави нееднократно са обещавали да достигнат глобалната цел – 90% за всички деца.

През 2016 г. в осем страни – в Централноафриканската република, Чад, Екваториална Гвинея, Нигерия, Сомалия, Южен Судан, Сирия и Украйна, срещу дифтерия, тетанус и коклюш са били ваксинирани под 50%  от децата.

Експертите от СЗО са изключително обезпокоени от тази ситуация. Те отново напомниха на всички държави и родители, че ваксините са безопасен, ефективен и евтин начин да се защитят децата от опасни инфекциозни заболявания. Според специалистите децата, които не са ваксинирани, се оказват извън системата на здравеопазването. В повечето случаи те нямат достъп и до други основни медицински услуги. А това е повече от тревожно.

Днес, благодарение на комбинираната ваксина срещу дифтерия, тетанус и коклюш, всяка година се спасява животът на 2-3 милиона деца.
 

 

Сподели във Facebook