Здраве

23 Септември 2014

7987

Животът днес

Oх, пак херпес... искам да се скрия, докато ми мине!

Най-често срещаното проявление на обикновения херпес е лабиалният херпес, или херпес на устните. Херпес лабиалис се предизвиква основно от вируса херпес симплекс тип 1. Популярното название на херпеса на устните е „стресница“.

Заразяването с херпесните вируси е за цял живот. Първичното заразяване става още в периода на новороденото, при битов контакт. Най-често когато баби и лели започнат да целуват бебето, а имат херпеси. Вторично, когато младежите започнат да водят полов живот, 90 на сто от тях се заразяват с херпес и го носят цял живот. Заразата остава в организма, но тя не се проявява непрекъснато. Остава скрита, докато някаква причина не я „събуди”. Това най-често е срив на имунната система  - резултат от прекаран грип, простуда, инфекция с други вируси или микроби, силен стрес. Тогава могат да излязат не само херпеси, на устната и на половите органи (тип едно и две), още вирусът на варицела зостер, вирусът на Епщайн – Бар - причинител на инфекциозната мононуклеоза, цитомегаловирусът, с които сме се срещали в даден момент и вече постоянно съществуват в организма ни, както и два съвсем нови вируса, които бяха изолирани неотдавна, характерни за хората, които носят и живеят с вируса на ХИВ.

Лабиалният херпес, или  херпес на устните може да се появява веднъж или два пъти годишно, но има хора, които страдат от него всеки месец. Веднъж заразени с този вирус, той стои в латентна форма в организма през целия ни живот. Новата поява на херпеса се предизвиква от активирането на вируса от силен стрес, изтощение и преумора, висока температура, студено време, месечен цикъл, излагане на слънце и т.н. Когато имунната система е отслабена, носителят на вируса започва да усеща леко дразнене в областта на устната. Първите симптоми са сърбеж, щипане. Постепенно това усещане се засилва и няколко часа по-късно налице са едно или няколко белезникави мехурчета, които постепенно нарастват и се пукат, покриват се с коричка и изсъхват.
        
Стадий 1 :
Симптоми преди поява Стадий 2
Мехурчета Стадий 3
Ранички Стадий 4
Коричка Стадий 5
Зарастване

Усещане за парене, щипане и зачервяване Поява на червенина и мехурчета до 1 - 2 дни по-късно Мехурчетата се пукат и се превръщат в гнойна и болезнена раничка.
Риск от заразяване ++ Раните засъхват. Образува се коричка Оздравяване. Коричката пада

Повечето херпеси оздравяват oт 1 седмица до 10 дни, независимо дали се третират или не. Народната медицина – мазане с мед, паста за зъби и какво ли още не, не може да помогне, а херпесната инфекция е много болезнена.

Какъвто и да е видът на херпес симплекс, трябва да се действа бързо, още при първите симптоми, иначе той се разпространява много бързо и трудно се поддава на лечение. Последният разработен продукт филмогел е подходящо средство за лечение на херпеси по устните, създаден за практично, лесно и хигиенично приложение. Urgo при херпеси изолира и блокира херпеса, като образува дискретен и изолиращ филм с лечебни свойства, облекчава болката и възвръща самочувствието. Този продукт е  ефикасен при всички стадии на херпеса и дори спокойно дамите могат да си сложат червило върху филмогела и да се чувстват отново прекрасни.

 

 

 

 


 

Сподели във Facebook
Етикети: Брой 115