Лекарите са единодушни, че има полза от климатиците, защото е много по-опасно да се намираш в задушно и прекалено горещо помещение. Но използването на охладителните устройства е свързано и с рискове за здравето, някои от които доста сериозни.

Суха кашлица, хрема, болки в гърлото, шията и гърба – с всички тези проблеми може да се сблъска всеки, който стои в помещение с климатик. Студените въздушни струи предизвикват рязък спад в температурата и влажността, което повишава вероятността от респираторни заболявания, а може да доведат и до синузит или пневмония, предупреждават специалистите.

Ако климатикът не се почиства редовно, продължителната циркулация на въздуха може да се окаже фактор за проявата на различни алергични реакции и инфекции. За климатиците в офисите или супермаркетите не се грижат особено внимателно, затова те са разпространители на бактерии, предизвикващи легионерска болест, което има много сериозни последици за организма.  

Въпреки това лекарите смятат, че горещината и задухът са по-опасни за здравето. Те са особено вредни за хората със сърдечносъдови заболявания, възрастните и децата. Тяхната система за терморегулация е по-слаба и затова по-трудно понасят горещините. Но най-уязвими са хората с отслабен имунитет.

Специалистите не пропускат обаче да отбележат, че разликата между температурата в помещението и навън не бива да е по-голяма от 5-7 градуса, а въздушният поток от климатика не трябва да е насочен към хората, а равномерно да се разпределя в пространството.

Сподели във Facebook