Учени от университета Аликанте в Испания откриха как да прогнозират заболяванията, основавайки се на рождената дата. Според специалистите бъдещото здравословно състояние на хората зависи от това, доколко бременните и новородените са имали достъп до слънчева светлина. Оказва се, че важно значение имат и сезонните колебания в температурите. Откритието няма нищо общо с астрологията, отбелязват специалистите.

Експертите твърдят, че мъжете, родени през август, се разболяват около два пъти по-често от астма в сравнение с тези, които са се появили на бял свят в началото на годината. А родените през юни жени с 33% по-рядко страдат от мигрена и с 35% по-малко се сблъскват с проблеми, свързани с настъпването на менопаузата, отколкото дамите, родени през други месеци. Ако пък са се появили на бял свят през юли, с 27% е по-нисък рискът от високо кръвно налягане и с 40% по-рядко страдат от инконтиненция.

Хората, родени през септември, три пъти по-често са засегнати от заболявания на щитовидната жлеза в сравнение с другите. Депресията мъчи с 34% по-рядко тези, чийто рожден ден е през юни. При тях болките в гърба се появяват с 22% по-малко.

Испанските учени са направили изводите си въз основа на статистически данни, които им позволили да свържат 27 хронични заболявания с месеците на раждане. Специалистите са установили още, че полът също има значение – при мъжете и жените, родени в един и същи месец, може да се окажат съвсем различни заболявания.

 

Сподели във Facebook