Българите пият двойно по-малко бутилирана вода от западноевропейците, показва скорошно проучване на базираната в Хамбург, Германия, статистическа агенция „Статиста“. Средно един български гражданин е изпил 75 литра минерална, трапезна и изворна вода през миналата година. А средностатистическият европеец консумира по 109 литра бутилирана вода годишно.

Първи в класацията са италианците, за които пиенето на вода е въпрос на култура. Един италианец консумира средно по 188 литра вода годишно. Челната тройка се допълва от германците и унгарците съответно със 177 л и 131 л годишно. България е на 12-о място в класацията. Преди нас е и Румъния, в която се падат по 82 литра бутилирана вода на глава от населението годишно. Най-малко бутилирана вода пият в скандинавските страни – в Дания (20 л), във Финландия (13 л) и в Швеция (10 л).

 

Изследването стига до извода, че европейците пият все повече бутилирана вода, загрижени за своето здраве,

фигурата си, природосъобразния начин на живот или пък опазването на околната среда.

 

Според проучване на нашата Асоциация на производителите на безалкохолни напитки българите също все по-често се замислят за здравето си и увеличават непрекъснато употребата на минерална, трапезна и изворна вода. От организацията са категорични, че бутилираната вода през последните години се налага като сектор с най-голям пазарен дял в консумацията на безалкохолни напитки - над 40%. „Делът на бутилирани води е най-големият в безалкохолната индустрия в сравнение с останалите категории и това е устойчива тенденция. Както през 2015, така и през 2016 година категорията реализира ръст, като за 2017 очакваме той да бъде около 5%“, обясни Жана Величкова, изпълнителен директор на асоциацията.

 

Данните на организацията се потвърждават от наблюденията на експерти в сектора.

„През последните години консумацията на минерална вода скача с бързи темпове.

Факторите за това са много – и повишена здравна култура, и от икономическа, и от природосъобразна гледна точка. Все повече компании поръчват за служителите си галони с вода, домакинствата предпочитат големите туби, а през лятото драстично скачат продажбите на бутилките с разфасовките от 0,5 и 1,5 л“, каза Велислав Димитров, мениджър логистика и продажби в голяма компания за производство на безалкохолни напитки, води и студени чайове.

„Наблюдаваме устойчив ръст в потреблението на бутилирана вода в България през последните години, като очакваме той да се запази и в бъдеще. Данните сочат, че средно българският потребител е изпил 4 литра повече бутилирана вода спрямо 2015 г.“, обясни Елина Цанкова, мениджър връзки с обществеността в една от големите компании за производство и дистрибуция на минерална вода. Според нея

изграждането на полезни навици за редовна хидратация започва преди всичко в семейната среда,

но зависи също така от информирането по темата. Ето защо тя приветства образователните кампании, насочени към насърчаване приема на вода – както сред децата и подрастващите, така и сред хората в активна и напреднала възраст. „Около 75% от човешкото тяло е съставено от вода. Тя е отговорна за всички жизненоважни процеси в организма ни. Ето защо е необходимо да се грижим за тялото си и да бъдем добре хидратирани, като препоръчителният прием за възрастен човек е минимум 1,5 литра на ден.

В натовареното ежедневие често забравяме да пием достатъчно вода или се оправдаваме с липсата на време, а водата всъщност е ключов фактор за доброто ни здравословно състояние, устойчивост на стрес, за физическата ни издръжливост, добро настроение и продуктивност“, допълни Цанкова. 

Сподели във Facebook