Малко хора знаят, но има лекари, които се занимават с диагностика и лечение на гласовите връзки. Към тези специалисти трябва да се обръщат не само певците и артистите, но и хората, които страдат от прегракналост, загуба на глас и чувство за присъствието на някаква бучка в гърлото. Тези незначителни на пръв поглед симптоми може да са вик за помощ от страна на организма.

Какво представлява специалността фониатрия? Това е тясно специализирано направление на оториноларингологията. Фониатрите работят не само с хора, чиято професия е свързана с гласа им, като певци и актьори, които се учат как да дишат правилно, да използват гласовия си апарат. Много често към фониатър се обръщат екскурзоводи, мениджъри, продавачи, преподаватели, треньори, които при изпълнение на работните си ангажименти говорят по-високо. Претоварването на гласните връзки може да доведе до образуването на възли, фиброми и полипи по тях и дори до афония – загуба на гласа. Представете си, че всеки ден се удряте на едно и също място. Рано или късно ще ви се появи синина и хематом. Същото става и с гласа, а последствията може да са необратими. Заболяване на гласовите връзки може да се провокира дори от безобидното на вид увлечение по караоке. Сред пациентите на фониатрите има много такива „певци”.

С какво ни заплашва караокето

Обикновено то е непосилно натоварване на гласните връзки. Хората си мислят, че колкото по-високо пеят, толкова повече точки ще спечелят. Любителите на тези изпълнения правят още една грешка – докато пеят, употребяват алкохол. В никакъв случай не бива да се пие и пее едновременно. Алкохолът разширява съдовете, лигавицата отича, гласовите връзки се надуват и при пеене се трият една в друга. На следващия ден отокът става още по-голям, хората губят гласа си и са в състояние да разговарят само шепнешком. Заболяванията на ларинкса са най-различни и ако не се лекуват, могат да се изродят дори и в злокачествени новообразувания. Опасността идва оттам, че те често не дават никакви признаци и в повечето случаи хората отиват на лекар, когато болестта е в напреднал стадий.

Кога да посетите отоларинголог

Ако гласът ви е прегракнал повече от една седмица, ако усещате постоянно бучка в гърлото или организмът ви подава други тревожни сигнали (чувство за задушаване, притискане, възпаление, болка при преглъщане), не отлагайте посещението си при отоларинголог. Не се успокоявайте, че всичко ще отмине от само себе си.

Продължаващата повече от месец дрезгавина на гласа може да е признак за рак на ларинкса. Съвременните методи на изследване и модерните апаратури позволяват откриването на заболяването в най-ранния стадий. Хората обикновено търсят помощ, когато останат без глас или започнат да се задъхват. В рисковата група попадат мъжете над 50-годишна възраст, главно дългогодишни пушачи и работници във вредни производства. Заболяват обаче и млади хора, а броят на пациентите расте.

Може ли при операция на щитовидната жлеза да загубим гласа си

Такива случаи има, но не поради неправилно извършена операция, а просто защото щитовидната жлеза и гласовите връзки са много приближени. Понякога е просто невъзможно при отстраняването на щитовидната жлеза да се избегне увреждането на нервите на ларинкса. В такива случаи ларинксът се парализира и чисто технически пациентът не може да произведе звук.  Възстановяването на говора е възможно с помощта на фонопедията - специални дихателни и гласови упражнения. Ако не си харесвате гласа, с този метод може да го коригирате в желаната посока.

Мълчанието е злато

Що се отнася до народните средства за възстановяване на гласа, като например чашка коняк или сурови яйца, лекарите смятат, че подобни методи за лечение не носят никаква полза, дори обратно – те вредят. Най-добрият начин за възстановяване на гласа е почивката. Ако имате неприятни усещания в гърлото или сте пресипнали, помълчете няколко дни. Ненапразно се казва, че мълчанието е злато.

Сподели във Facebook