Пшеницата топи бръчки и килца

Тина БОГОМИЛОВА

Пшеницата е източник на живот, на насъщния за една трета от човечеството. От древни времена зърната й са символ на богатство, плодородие и чистота.

Пшеничният зародиш е малка частица от житното семе, която е най-богата на ценни за здравето вещества. Той съдържа незаменими аминокиселини, витамините А, С, Е и В групата, минералите калций, калий, желязо, натрий, фосфор, магнезий, цинк и други.

Пшениченият зародиш помага при стрес и хронична умора, маха натрупани мазнини и килограми. Помага на стомаха и сърцето. Мощен имуностимулатор е и пази от болести, а освен това е и силен антиоксидант.

При преработката на житото в бяло брашно обаче пшеничните зародиши се премахват, тъй като здравословните мастни киселини гранясват бързо, а това намалява много срока на годност.

Пшеничният зародиш не попада в хляба, но пък е честа съставка в продуктите за подмладяване и разкрасяване, тъй като побеждава вредните свободни радикали и забавя стареенето. А е и здравословна хапка за отслабване.

Заради високото си съдържание на витамина на младостта Е и цинк, пшеничния зародиш, както и маслото от него, действат подмладяващо на всички клетки. Стимулира образуването на колаген и еластин, както и производството на нови кожни клетки.

Маслото е богато на фитохормони и лецитин, които се грижат за еластичността на кожата. Много е подходящо за подхранване на околоочния контур и заглаждане на бръчките. Антибръчкова маска се получава от смес от стрити зародиши и топло прясно мляко. Стои се половин час, но са необходими поне десетина дни, за да се поизгладят бръчките.

Маслото от пшеничен зародиш помага и за суха, и за мазна кожа, успокоява раздразнената и чувствителна. Омекотява лющещата се и я хидратира в дълбочина. Подобрява тена, предпазва от старчески петна и има лек избелващ ефект. Помага и при напукани устни.

Пшениченото масло се използва за лечение на белези и по-бързо зарастване на рани. Дори пази от вредните слънчеви лъчи, тъй като има висок естествен слънцезащитен фактор (SPF 20).

Помощник е в борбата със стриите, ако всяка сутрин и вечер се правят масажи, докато маслото не попие изцяло. Нормализира кръвообращението и лимфния дренаж в подкожната мастна тъкан и предотвратява натрупването на целулит.

Пшениченият зародиш върши чудеса и с косата. Подходящ е за всеки тип коса. Скалпът се намазва със затоплено на водна баня масло от пшенични зародиши и се стои два часа с найлонова шапка. При цъфтеж се втрива в краищата. Маска за лъскава грива се прави, като се смесят сок от един лимон и 2 лъжици масло от пшеничен зародиш, втрива се в корените и се разресва по цялата дължина, престоява половин час.

Маслото от пшеничен зародиш се получава чрез студено пресоване на кълновете без последващо рафиниране. То е податливо на гранясване и затова трябва да се съхранява в хладилник и добре затворено.

Обикновено маслото се разрежда, тъй като е много гъсто, и често се комбинира с други масла. Използва се и за стабилизирането на етеричните масла и ги прави по-трайни.

В много козметични препарати се използват протеини и екстракт от пшеничен зародиш. Маските с пшенични трици също са често употребявани за чиста и гладка кожа.

Пшеницата присъства в билкови шампоани за изтощена коса, омекотяващи душ-гелове, дневни и нощни кремове, подхранващи маски за лице, коса и тяло, сапуни, лосиони, пилинги, балсами за устни.

Фини пшенични трици максимално почистват, освежават, тонизират и изглаждат кожата.
На пшеничния подмладител или разкрасител обаче не бива да разчитат тези, които имат алергия към глутен.

Сподели във Facebook
Етикети: Брой 148