Болест на Бехтерев

189 Последователи

Болестта на Бехтерев (анкилозиращ спондилит) е вид артрит, който засяга гръбначния стълб. Характeрни са възпаление на гръбнака и сакроилиит - възпаление на сакроилиачните стави.

болка в кръста

 

Отличава се с болка и скованост от врата до долната част на гърба. Прешлените се сливат заедно, което води до твърд гръбнак. Тези промени може да са леки или тежки и могат да доведат до наклонена позиция. Периферните стави са засегнати по-рядко.

Ранната диагноза и лечението помагат да се контролира болката и сковаността и може да се намали или предотврати значителната деформация.

Спазването на определен двигателен режим е съществено условие пациентът да съхрани резервите на ставите и увредените органи. Той е различен в зависимост от общото състояние и специфичната изява на болестта. Правилната препоръка за режима може да даде само лекуващият лекар, който най-добре познава специфичната изява на болестта и състоянието на организма на болния. С нарастване активността на болестта може да бъдат засегнати и бъбреците, нервната система, белите дробове, сърдечно съдовата система.

Симптоми

Първите признаци на болестта на Бехтерев се появяват между 18 и 30-годишна възраст. В ранните етапи анкилозиращият спондилит може да бъде объркан с дископатия, шипове, ишиас или радикулит. Болестният процес може да се предшества в продължение на различно дълъг период (от няколко седмици до месеци и години) от различни нехарактерни оплаквания, които се срещат не само при болните от болестта на Бехтерев, но и при други болести - преходна тежест, болка в гръбнака, гръбначния стълб и сакроилиачните стави. Скованост в гърба и/или кръста при движение, по-късно при покой, по-рядко същите оплаквания се изявяват в шийния отдел на гръбнака. В някои случаи може да се обърка с други заболявания, причинени от инфекциозни фактори.

Живко Янков - Дружество Бехтерев
Живко Янков: Информираността е важна за ранната диагностика на болестта на Бехтерев

 

Поради ангажирането на ставите между гръбначния стълб и ребрата може да се появи опасваща болка в гръдния кош, по-силна при движение и дълбоко вдишване. В някои случаи има болка и скованост в таза и седалищната област. По-рядко може да има обща отпадналост, лесна уморяемост, ставни, мускулни и сухожилни болки по цялото тяло, повишение на температурата до 38°С. Важно е и състоянието на имунната система.

Характерните оплаквания включват:

  • болка и скованост в долната част на гръбнака;
  • болки в гърба;
  • сутрешна скованост;
  • скованост в гръдния кош, която затруднява дишането.

Как се поставя диагнозата 

Диагнозата Анкилозирщ Спондилит (АС) обикновено се поставя от ревматолог. Провежда се обстоен физикален преглед, правят се рентгенови снимки, ядрено магнитен резонанс, проследява се историята на пациента, както и на неговите близки. 

Анколозиращ спондилит

Физикален преглед

При физикалния преглед ревматологът проверява за наличието на болка по протежение на гръбнака, таза, сакроилиачните стави, гръдния кош и петите. Дали подвижността на гръбнака във всички посоки не е ограничена и дали гръдният кош се отваря в пълния си капацитет. При физикалният преглед се обръща внимание на следните неща:

  • Възраст на пациента. Обикновено болестта се "отключва" преди пациентът да е навършил 45 години;
  • Има ли оплаквания за системна болка повече от 3 месеца;
  • Дали болката и скованост в гърба се влошава, когато пациентът е в покой и отшумява, когато се движи и прави упражнения;
  • Дали усеща болката по време на сън и дори се събужда от болка;
  • Дали болката се повлиява от нестероидни противовъзпалителни лекарства;
  • Проследява се историята на пациента, наличието на Анкилозиращ спондилит (болест на Бехтерев) при роднини също се взима предвид;
  • Проверява се за наличието на увеит (възпаление на окото), гастроинтестинални инфекции (напр. болест на Крон, Улцерозен колит).

Диагностика на Бехтерев

Болест на Бехтерев - изследвания

Наличието на HLA-B27 гена, което се определя с кръвен тест, е от съществено значение за определяне на диагнозата. При физикалния преглед ревматолога проверява за наличието на болка по протежение на гръбнака, таза, сакро-илиачните стави, гръдния кош и петите. Дали подвижността на гръбнака във всички посоки не е ограничена и дали гръдният кош се отваря в пълния си капацитет. HLA-B27 гена е напълно нормален ген, който се среща при 8% от бялото население на планетата. Обикновено не повече от 2% от хората, носители на този ген развиват АС (анкилозиращ спондилит). Тестът за наличие на този ген не е тест за поставянето на диагнозата АС. Връзката между болестта и HLA-B27 гена варира при различните раси и етнически групи.  Освен наличието на гена, кръвните тестове дават възможност да се установи дали има "огнище" на възпаление. Високите нива на еритроцитна утайка и наличието на C- реактивен протеин са индикатори за възпаление. Тези показатели не са налични при всички пациенти с болест на Бехтерев. 

Д-р Елена Кирилова
Д-р Елена Кирилова: Болест на Бехтерев

 

Необходимо да бъдат направени и набор от изследвания, които да потвърдят или отхвърлят диагнозата:

  • кръвна картина – да се изследват утайка и CRP (С-реактивен протеин), които са показател за възпалителен процес;
  • рентгенова снимка;
  • ядрено-магнитен резонанс на сакроилиачни стави;
  • изследване на HLA-B27 – генетичен маркер.

Болестта засяга най-често мъже на възраст между 16 и 36 години

Проф. Тройчо Троев,  началник на Клиниката по физикална и рехабилитационна медицина към ВМА, представя основните аспекти на заболяването и стъпките, които да предприемете, ако имате някои от симптомите, свързани с болестта. Вижте във видеото:

Бехтерев при жени

АС се проявява по различен начин при мъжете и жените. При жените проявата много често е атипична и поставянето на диагноза е по-трудно. Наблюдават се случаи при жени, диагностицирани с болестта, които твърдят, че болката е започнала от врата, а не прояви от страна на долната част на гърба и кръста, както обикновено.

Лечение на болестта на Бехтерев

Болестта изисква непрекъсната терапия и динамично наблюдение на болния от ревматолог, своевременното лечение и активна ЛФК и рехабилитация. По този начин се ограничава неблагоприятно развитие на заболяването. При неправилно лекуване може да се достигне до инвалидизация, както при страдащите от ревматоиден артрит.

Поради непознаването на причинителя на този етап не е открита специфична профилактика на АС (болест на Бехтерев), т.е. няма мерки, чието спазване да гарантира по-нисък риск от развитие на болестта. Профилактичните мерки са насочени към овладяване активността на болестта и намаляване риска от инвалидизиране. Това се постига с три основни и много съществени момента:

  • Ранна диагноза; 
  • Своевременно ранно и агресивно лечение, преди да настъпят гръбначните и евентуално необратимите ставни деформации поради ограничаване подвижността на гръбначния стълб;
  • Редовна ЛФК и рехабилитация.

Рехабилитация при Бехтерев

Рехабилитация 

Вижте вариантите за рехабилитация и физиотерапия на болни от анкилозиращ спондилит в България:

Първи вариант :

  • Направление №3 за физиотерапия от личен лекар или ревматолог ( важи 1 месец);
  • Провеждане на физиотерапия в най-близката до вас център, може и амбулаторно, най-малко 7 дни преди постъпване в СБР;
  • Талон №7 за хоспитализация поради недостатъчен ефект от проведените процедури от центъра в който сте правили физиотерапията.

Втори вариант :

  • Хоспитализация в най-близкото лечебно заведение заради основното заболяване (за диспансеризирани хора не се изисква Направление №7);
  • В епикризата след изписване от лечебното заведение се упоменава, че пациента се насочва за санаториално или балнеолечение;
  • Талон №7 от личен лекар за хоспитализация  в СБР на основание епикриза от лечебното заведение.

 

рехабилитация при болест на Бехтерев

Упражнения при анкилозиращ спондилит

Изпълняването на ежедневна лечебна гимнастика предпазва болните от инвалидизация, значително подобрява качеството на живот и спира развитието на болестта- Физическата активност и процедури трябва да бъдат назначени от ревматолог в екип със специалист по физикална и рехабилитационна медицина. Как да се раздвижите срещу болестта на Бехтерев, какви са упражненията които можете да изпълнявате, кои са подходящите спортове, можете да видите ТУК.

упражнения при Бехтерев, рехабилитация и физиотерапия

 

Има ли излекувани от Бехтерев - лична история

Ето част от разказа на Наталия Недялкова, регионален координатор в гр. Русе на Българското сдружение на болните от болестта на Бехтерев:

Първите симптоми при мен се появиха още през 2000 г. Тогава бях едва на 17 години. Започнаха силни болки в коленете и по-леки в тазобедрените стави. Тръгнах по лекари и изследвания. Всички бяха на мнение, че болките са от растежа. Освободиха ме от часовете по физкултура, което сега осъзнавам, че е било голяма грешка, тъй като всъщност е трябвало да се движа. Изписаха ми леки противовъзпалителни медикаменти, които облекчаваха болките. Не спираха да ме изследват, докато не ми поставиха диагноза реактивен артрит.

Минаха 7 години, в които живеех с тази диагноза. През това време като всеки млад човек учех, работех. На 24 години се омъжих, после забременях. Родих прекрасната ни дъщеричка, която вече е на 9 години. Бременността мина сравнително леко, но 4 месеца след раждането болките вече бяха неописуеми – в тазобедрените стави, коленете, появи се и болката в кръста. Оттам започна ходене при специалисти – невролог, ортопед, ревматолог.

Нека всички пациенти знаят, че не са сами, винаги можем да помогнем - съветва младата жена.

Цялата история на Наталия, пътят, по който е минала и как живее днес, можете да прочетете тук

 


по текста работи: Албена Димитрова

Публикации

...