Американски учени съставиха списък на професиите, които носят най-голям риск от появата на рак. Колкото и странно да изглежда, на първо място са маникюристките. Според специалистите в салоните за красота се формира потенциално токсична атмосфера, защото през целия ден във въздуха попадат химически съединения от лаковете, боите и другите продукти, използвани в професията. Съветът е маникюристките, които ежедневно вдишват този „коктейл“, да работят с маски. Важно е и в салоните за красота да има добра вентилация.

Естествено, фризьорките също са подложени на риск да съсипят здравето си заради вредното въздействие на изпаренията от козметичните продукти, които използват. Учените отбелязват, че някои бои за коса може да предизвикат рак на гърдата и на пикочния мехур.

Професиите, свързани с продължително седене пред компютъра, като служителите в офиси, също носят риск от развитието на онкологични заболявания. Такава работа обрича хората на хиподинамия. Резултатите от изследвания са показали, че продължителното седене увеличава риска от рак с 20-30%. Специалистите съветват на всеки половин или един час хората да се раздвижват.

Още една опасна професионална област е авиацията. Екипажите на самолетите са подложени в много по-голяма степен на въздействието на слънчевата радиация в сравнение с нормата. Според статистиката при стюардесите, пилотите и другите специалисти, работещи в авиацията, рискът от рак на гърдата, на матката и на органите в стомашно-чревния тракт е много висок.

Работата на нощни смени също е в топ 5 на опасните професии. Причината е, че тя сериозно променя биологичните ритми у човека и фактически напълно разрушава тяхната естествена и предвидена от природата същност. Това води до развитието на много заболявания, между които и онкологични.

Сподели във Facebook