Операцията по спасяването на децата от пещерата в Тайланд мина успешно, но изпитанията за тях тепърва предстоят, твърдят лекарите. Според специалистите вероятността младите хора да се сблъскат със здравословни проблеми е голяма.

Продължителният престой в затворената влажна пещера без достатъчно свеж въздух и в условията на нарушен циркаден ритъм оказват изключително негативно въздействие върху организма на подрастващите. Разбира се, те може и да се разминат с неприятните последици от преживяното.

Кои са най-разпространените фактори, предизвикващи здравословни проблеми при хора, пребиваващи дълго време в пещера

Влага

Престоят във всяко помещение, в което има влага и мухъл, задължително разклаща здравето на хората. Да не говорим за дни наред, прекарани в пещера. Върху влажните стени активно да се размножават гъби и плесени. Те често се подценяват, което е лекомислено. Спорите на гъбите попадат в белите дробове, прилепват към лигавицата и често стават причина за сериозни здравословни проблеми. Освен това гъбите и плесените могат да предизвикат алергична реакция и отравяния, когато атакуват стомашно-чревния тракт. В условията на затворено и изолирано от външния свят помещение често се стига до обезводняване, което е изключително опасно.

Поради контакта с влажните дрехи, а те задължително стават такива, ако човек се намира продължително време в такава среда, може да се стигне до ревматизъм и други проблеми със ставите. Лекарите напомнят, че те имат отложен ефект, т.е. не се откриват веднага, а се проявяват след време, дори след години.

Недостиг на свеж въздух

Децата в Тайланд донякъде се оказаха късметлии, защото, въпреки че бяха в капан, те се бяха приютили във въздушен джоб и имаха достатъчно въздух.

Иначе при недостатъчно свеж въздух се появява хипоксия. Това означава, че целият организъм усеща дефицит на кислород, който му е нужен за нормалното функциониране. Вследствие страда мозъкът, храносмилателната система, бъбреците и т.н. Проявите могат да бъдат различни – главоболие, мускулни спазми, сърцебиене…

Психични проблеми

Неприятното усещане от затвореното пространство тежко се понася от възрастните, да не говорим как се чувстват децата. Изнервянето се проявява даже на подсъзнателно ниво. Възможно е да се развие психоза, желание да крещиш, внезапна сълзливост. В такава обстановка мъжете често стават агресивни.

Поради пренапрегнатото състояние на мозъка понякога се появяват халюцинации. Тъмното пространство потиска, периферното зрение в такива условия не действа, чувствата се изострят до краен предел – виждаш и чуваш неща, които ги няма. Последиците от всичко това се преодоляват с помощта на професионалисти.

Преохлаждане

В пещерите по принцип е по-хладно отколкото навън. А ако те са и изпълнени с вода, температурите са чувствително по-ниски. Затова под земята лесно се стига до преохлаждане. Тялото постепенно измръзва, а това се случва по-бързо при ускорена обмяна на веществата, както е при децата. Последиците от преохлаждането са много и доста неприятни.

Изтощаване

Опасно за здравето на младежите може да бъде и изтощаването на организма, което е последица от липсата на нормална храна и вода. Загуба на тегло, недостиг на полезни вещества, слабост, бърза уморяемост, сънливост, чести простудни заболявания и т.н. често съпътстват хората, попаднали в ситуацията с младежите в Тайланд.

Обезводняването води до проблеми с всички системи на организма. Човек се състои средно от 70% вода и нарушенията в баланса поставят на изпитание целия организъм.

Естествено, всички последици от продължителното пребиваване в пещерата може да се преодолеят с помощта на специалисти. Всички се надяваме, че от преживяното ще остане само неприятен спомен в съзнанието на младежите.

Сподели във Facebook