Д-р Камелия Бачовска, педиатър, началник на отделение във Втора градска болница, София

Обяснимо през зимния сезон имаме най-много пациенти с дихателни инфекции и те са съпроводени обикновено с хрема и кашлица. Инфекциите на горните дихателни пътища се лекуват симптоматично, но при усложнените, при които се налага болнично лечение и антибиотици, също се прилага и терапия за облекчаване на симптомите.

Почти винаги причинител на инфекцията при децата са вируси – може да са риновируси, парагрипни вируси (които обаче причиняват ларингит), аденовируси. Но симптоматиката е сходна – хрема, като още на следващия ден се появява и кашлица. Тя нарушава съня на децата и притеснява родителите. Затова се налага симптоматично лечение – т.е. сироп за кашлица. Много често родителите сами избират сироп, което не е за препоръчване, защото тези препарати са различни. Има такива, чието действие само спомага за разводняване на секрета от долните дихателни пътища, има други, които успокояват кашлицата,

а трети – какъвто е вече добре познатият и търсен от родителите „Ен-Ти-Тус“ – действат двояко,

от една страна, подпомагат отхрачването, а от друга, облекчават дразненето във фаринкса и съответно кашлицата.

Сухата, дразнеща кашлица обикновено произхожда от горните дихателни пътища или от стичането на секрет от носоглътката назад. Това е много неприятно, въпреки че при преглед не се чува нищо обезпокояващо в гърдите, но детето кашля продължително, особено през нощта, родителите са разтревожени, започват различни изследвания – а всъщност става въпрос за банално задно стичане на секрет. Така че, когато чуем такава кашлица и родителите съобщават, че детето вади секрети, невинаги подозираме пневмония. По-често го свързваме с това стичане на секрет от горните дихателни пътища.

Парагрипните вируси при децата обикновено дават ларингитна изява, като при някои състоянието може да е много драматично.

Всъщност наблюдаваме степени – при някои деца има дрезгав глас и лаеща кашлица, а при други гласът изчезва, почти няма кашлица, но силно затрудненото дишане е плашещо и с основание. При такива симптоми понякога се налага да приемем детето в болница. Тези пристъпи със затруднено дишане обикновено започват внезапно и много често през нощта – това се дължи на сухия въздух в отопляваните помещения през зимата, което допълнително отключва и активизира вирусната инфекция. Много често, специално при парагрипните инфекции, този ларингитен симптом се проявява пръв. Когато има ринофарингит, началото е с хрема, последващата я кашлица може постепенно да стане по-влажна, но съпровожда хода на заболяването. При пневмонията кашлицата е слаба, откъслечна, родителите могат да я неглижират дори. Така че обичайно те се успокояват, когато кашлицата е слаба, но ние като педиатри сме обезпокоени тъкмо когато почти няма кашлица, но детето е с висока температура, отпаднало, интоксикирано. Тогава почти нищо не се чува и със слушалка и се налага рентгенова снимка, за да се види дали има пневмония.

Важно е да се знае, че при продължителна кашлица, особено при дете над 4-5-годишна възраст, винаги трябва да се търси и евентуално възпаление на синусите. Именно възпалените синуси могат да са причина без никаква находка в белия дроб детето да кашля с месеци.

Сподели във Facebook