Дните от 23 до 29 април 2018 г. ще минат под мотото #Ваксините действат, за да предпазят Вас и тези около Вас от сериозни болести. През 2005 г.  за пръв път се отбелязва Европейската имунизационна седмица. От тогава до сега, всяка последна седмица на месец април, тя обединява местните офиси и партньори на Световната здравна организация (СЗО), здравни министерства, професионални и родителски организации, местни здравни заведения, политици и др.

Целта на инициативата е чрез повишаване на осведомеността за важността на имунизациите като индивидуално право и споделена отговорност Европа да се утвърди като регион, свободен от ваксинопредотвратими заболявания. Тази година основният фокус е върху това как действат ваксините в защита на отделния човек и общността. 

Европейска имунизационна седмица 2018

Всеки човек има правото да бъде защитен от ваксинопредотвратими заболявания, като същевременно носи и отговорност за здравето на околните. Необоснованият медицински отказ от имунизация нарушава колективния имунитет и създава предпоставки за възникване на епидемии.

Всеки един човек има право да вземе решение за своето здраве, но това право свършва там, където започва правото на останалите, т.е. този избор трябва да бъде информиран, експертно обоснован и ненарушаващ чуждите права. Особено отговорни трябва да бъдем, когато правим избор за своите деца, защото отговорността е двойна. Нека, когато имаме съмнения или опасения, да се допитаме до специалист, който има необходимите знания и образование, за да ни даде съвет който отговаря на здравния ни статус. Информацията, която излиза от неекспертни лица в повечето случаи може да е подвеждаща и дори вредна.

Нека бъдем отговорни към своето и на околните здраве!

#Ваксините действат, за да ни защитят!

 

Сподели във Facebook