Здраве

1 Септември 2015

3331

Животът днес

Поставянето на метаболизма под контрол помага за поддържането на нормални килограми, без да се полагат големи усилия. Тогава калориите се изгарят по-лесно и организмът работи по-ефикасно. Ето няколко прости промени в начина на живот, които водят да ускоряване на метаболизма:

1. Увеличете броя на храненията

Няма да постигнете идеална фигура, ако намалявате приема на храна. Тогава организмът няма да знае кога ще получи следващата порция енергия и ще започне да трупа запаси във вид на мастни клетки. Вместо това разпределете менюто си на няколко приема, най-добре на пет. А между тях хапнете няколко плода или обезмаслено кисело мляко.

2. Натоварвайте мускулите си

По време на тренировки се упражнявайте на различни тренажори. Помнете, че едновременно с избавянето от тлъстините трябва да увеличите и мускулната си маса. Именно тогава ще успеете да ускорите метаболизма си. Мускулите ще изгарят повече калории, поради което ще ви бъде по-лесно да се борите с килограмите. Консултирайте се с треньора си за най-подходящата за вас програма.

За да ускорите метаболизма, натоварвайте мускулите си

3. Пийте достатъчно течности

Режимът на пиене на течности е също толкова важен, колкото правилното хранене. Преди беше разпространено мнението, че прекаленото количество вода се задържа в организма и помага за трупането на излишни килограми. Това не е вярно. Ако нямате проблем с бъбреците, не сте застрашени от подобно развитие. Приемът на два литра течности дневно ускорява метаболизма, пречиства организма и задвижва процеса на отслабване. Пийте обикновена негазирана вода. Тя е необходима за правилното функциониране на организма и за доставянето на хранителни вещества до всичките му клетки. Изследванията доказаха, че скоростта на метаболизма на хората, които изпиват по 8-12 чаши вода на ден, е по-висока от тази на пиещите само по 4 чаши вода дневно.

4. Закалявайте се

Когато се потим през горещините, погрешно си мислим, че от това се слабее. Всъщност по-бързо се намалява теглото при студено време и затова през зимата не трябва да претопляме помещенията. При ниски температури организмът е принуден да изразходва повече енергия, за да се загрява, и затова килограмите се свалят по-лесно. Но за да не подлагате на излишни рискове здравословното си състояние, ще трябва да се закалявате и постепенно да свикване с по-ниските градуси на термометъра.

5. Яжте люто

От лютите чушлета се отслабва, защото те стимулират метаболизма. Съдържащите се в тях вещества ускоряват храносмилането и помагат за стопяването на мастните клетки. Най-добър ефект имат пресните люти чушлета. Ако нямате такива, ги заменете със сушени, но не смлени.

Осигурете си минимум 6 часа сън

6. Отспивайте си

Разпределете работата си в службата и у дома така, че да си осигурите минимално 6 часа сън. Това действително е минимумът, а идеалният вариант е 8 часа здрав сън. Когато организмът не е уморен, той престава да се нуждае от допълнителен прием на захар и започва да функционира по-бързо и по-добре.

7. Увеличете приема на протеини

Протеините са много важни за организма. Редовният прием на месо, кисело мляко, яйца и сирена е задължителен. Тези продукти трябва да присъстват в менюто най-малко два пъти дневно. Прибавете към тях и плодове.

8. Внимавайте с диетите

Експерименти с храненето и всякакви крайности може да ви избавят от излишните килограми, но с времето те ще се натрупат отново. Причината е съвсем прозаична. Метаболизмът се затормозява толкова от подобни промени, че превключва на режим икономии.

9. Ставайте по-рано

Опитайте се да ставате сутрин колкото може по-рано. Колкото по-дълго се излежавате, толкова по-малко пъти ще се храните през деня. Ако закусвате и обядвате едновременно, храната няма да успее да се преработи и ще я усещате като тежка буца в стомаха си, организмът се затормозява, а оттам и обмяната на веществата.

Яжте качествени продукти

10. Яжте качествени продукти

Химикалите и изкуствените добавки забавят метаболизма. Четете внимателно информацията на етикетите на продуктите, които купувате, и приемайте само качествени натурални храни.

Освен всички тези препоръки не забравяйте за разходките на чист въздух. Всякакви занимания сред природата изгарят по-ефективно калориите, отколкото в помещенията. Взимайте студен душ. И пийте кафе, но само качествено. Скоростта на метаболизма на хората, които пият истинско кафе, е с 16% по-висока отколкото на тези, които предпочитат безкофеиново кафе. Помнете обаче, че всичко трябва да се прави с мярка.

Сподели във Facebook