Здраве

14 Септември 2011

2547

Животът днес

Безопасни ли са парабените в козметиката

Крайният избор на продукти със или без тези вещества е изцяло в ръцете на потребителя.
Д-р Развигор Дърленски, д.м., отделение по дерматология и венерология, Токуда Болница София

Парабените са група вещества със сходна химична структура, които намират широко приложение като консерванти в различни козметични продукти. Напоследък тези вещества придобиха медийна популярност, а тяхната безопасност се дискутира широко в обществените и научните среди.
От въвеждането им през 30-те години на ХХ в. до днес те са най-често използваните консерванти в козметиката. А от тях има нужда всеки козметичен продукт, съдържащ вода, за да се предпази от заразяване с бактерии и други микроорганизми. Парабени се използват в над 22 000 козметични продукта. Основни представители са метил-, етил-, пропил- и бутилпарабен.
Какви са основните медицински проблеми и опасения на хората, свързани с тяхната употреба?

Алергия към парабени
Въпросът за алергенните свойства на парабените се обсъжда отдавна, но с този проблем доста често се спекулира. Това доведе до създаване на Експертна група за оценка на безопасността на парабените, която публикува своите заключения през 2007 г. в научното списание  International Journal of Toxicology. Изводите са следните:

• Парабените са неиритиращи (недразнещи) и неалергенни, когато се използват от хора със здрава кожа. Това е в основата на т. нар. парабен парадокс – алергични реакции към парабените се наблюдават само ако те се прилагат върху кожа с нарушена цялост (например рани) и намалена бариерна защитна функция. Интересно, но дори хора с алергия към парабени могат да използват без проблем продукти, които ги съдържат, ако ги прилагат върху здрава кожа с ненарушена цялост.

• Парабените не са токсични при остри, подостри и хронични клинични изпитвания върху опитни животни. Не се натрупват в тялото и дори след венозното им приложение концентрацията им в кръвта рязко спада.

• Парабените следва да се използват в концентрации до 0.4%, когато е вложен само един вид парабен, и до 0.8%, когато се използва микс от различни парабени в козметичните продукти. Тази препоръка наложи и създаването на Директива на Европейския съюз за ограничаване на вложените парабени в козметичните продукти до установените безопасни количества.

• Епидемиологичните данни от последните 20 години не показват увеличена честота на алергичните реакции към парабени.

Най-честата кожна реакция към парабените е алергичният контактен дерматит. Той се проявява с развитие на екзема най-често на мястото на контакт с продукта, съдържащ парабени. Честотата на тази реакция е ниска, в рамките на около 1%. Това е установено при проучване на повече от 9000 пациенти, резултатите от което са публикувани през 2008 г. в Journal of the European Academy of Dermatology. А при деца процентът е дори по нисък – 0.3%. Тези резултати са валидни и за България и се потвърждават от наши данни за последните 3 години.

В обобщение наличните научни и клинични данни доказват, че парабените не са силни алергени и тяхната употреба в козметични продукти е безопасна, ако се спазват изискванията за максимална концентрация и правилото за употреба върху здрава кожа.

Има ли риск от развитие на рак
Идеята за евентуален канцерогенен (причиняващ рак) ефект на парабените се заражда през 1999 г., когато учени твърдят, че тези вещества могат да наподобяват действието на женските полови хормони естрогени. От своя страна естрогените се свързват с повишен риск от развитие на рак на гърдата. Това дава основание да се създаде хипотезата, че увеличаващата се честота на този тумор може да се дължи и на употребата на козметика, съдържаща парабени. Впоследствие се появяват епизодични проучвания “за” и “против” тази хипотеза. Нито едно от тях не е контролирано, т.е. липсват условията, за да може да се достигне до конкретен извод.

Обобщение от 2010 г., публикувано в авторитетното списание Critical Reviews in Toxicology, недвусмислено показва, че няма доказателства за връзката между употребата на парабени и рака на гърдата.
В обобщение липсват категорични и неоспорими данни за наличието на чести сериозни здравни ефекти на парабените. Разбира се, крайният избор на продукти със или без тези вещества е изцяло в ръцете на потребителя.

 

Сподели във Facebook
Етикети: Брой 182