Здраве

20 Октомври 2016

2238

Животът днес

Учени, лекари, педагози, психолози, социални служители си поставят амбициозна задача, която е кратко формулирана: „Край на затлъстяването при децата”.

Разпространението на затлъстяването сред децата и юношите се увеличава по целия свят. Това има отрицателно въздействие както върху непосредственото, така и при дългосрочното здраве на подрастващите, образователното равнище и качеството на живот.

Според най-новите данни на Световната асоциация за изследване на затлъстяването в световен мащаб с наднормено тегло, включително до степен на затлъстяване, са близо 224 милиона души. За България статистиката показва, че около 225 хиляди души имат различна степен на затлъстяване. По отношение на децата данните също са тревожни. Глобално над 14 на сто от малолетните са с повече от допустимите килограми, а в България бележим своеобразен негативен рекорд с около 26 процента пълни деца. По този показател сме на пето място в Европа.

Според световно приетия медицински стандарт деца със затлъстяване са тези с индекс на телесната маса по-голям от 25, а при възрастните – по-голям от 30. Такова тегло често води до нарушен глюкозен толеранс и до неинсулинозависим диабет, хипертония, чернодробна стеатоза („омазняване“ на черния дроб).

Националното проучване за хранене на населението над едногодишна възраст показва значително нарастване на затлъстяването сред момчетата до петгодишна възраст – 7,1% през 2014 г. в сравнение с 3,3% през 2004 г. При момичетата в същата възрастова категория се забелязва положителна тенденция за леко намаляване на честотата на разпространение на затлъстяването - 2,7% през 2014 г. в сравнение с 5,4% през 2004 г.

Според същото проучване се наблюдават следните негативни тенденции в храненето на децата в България: увеличена консумация на захарни изделия и напитки (сокове, газирани и енергийни напитки); висока консумация на мазнини и на готварска сол; ранна консумация на алкохол; честа и висока консумация на алкохолни напитки сред учениците над 14-годишна възраст; ниска консумация на кисело мляко, на риба, на плодове и зеленчуци.

Във връзка с тревожните тенденции за нездравословен живот при голяма част от децата от 1 до 6 септември в курорта Албена се проведе за четвърти път „Училище за здраве - за деца, родители и учители“, организирано от Българското сдружение за проучване на затлъстяването и съпътстващите го заболявания, Българската академия на науките и изкуствата, Българския червен кръст под патронажа на министъра на образованието и науката.

В тази инициатива от 2013 г. до сега се включиха 450 родители с децата си от 6- до 9-годишна възраст и техни учители и това намери широк и положителен отзвук на проведените в последните години международни научни форуми в Лисабон, Букурещ, Прага, Ванкувър и София. Ръководител на този проект е доц. Светослав Ханджиев, изпълнителен член на ръководството на Европейската академия на науките по хранене (EANS). В изпълнение на програмата тази година за 6 дни родителите с децата си и учители преминаха обучение за принципите на здравословния начин на живот – балансирано хранене, съчетано с физическа активност. По традиция на всички участници бяха извършени най-модерни антропометрични измервания, отнасящи се до индекса на телесна маса, мастната маса и риска от сърдечносъдови заболявания и захарен диабет тип 2. Деца, родители и учители консумираха сутрин, обед и вечер здравословна храна, включваща разнообразие от плодове и зеленчуци, млечни продукти и други полезни храни. Менюто се изготвяше от водещи наши специалисти диетолози. Денят им започваше със сутрешна гимнастика на плажа, плуване в морето и басейна и приятни разходки.

Положителният опит и отчетените добри резултати досега показват вярната посока в усилията на БАСОРД (Българската асоциация за изучаване на затлъстяването и съпътстващите го заболявания „Акад. Ташо Ташев“) с тенденция тази инициатива да се мултиплицира, да получи по-широка известност, както и по-адекватна подкрепа от държавните, общинските и обществените институции и организации.

Сподели във Facebook