Здраве

27 Октомври 2016

4204

Животът днес

Световният ден на биоетиката съвпада в България с Деня на българския лекар – 19 октомври, празник и на небесния закрилник на България св. Иван Рилски. Датата беше особено подходяща за академична конференция, която събра в столичния хотел „Хилтън“ десетки лекари, медицински специалисти, преподаватели, директори на болници, студенти и представители на различни институции.

Присъстваха ректорът на МУ-София проф. Виктор Златков, директорът на ИАМО проф. Златица Петрова, председателят на БЧК Христо Григоров, ректорът на Университета по библиотекознание и информационни технологии проф. Стоян Денчев. Инициатор на събитието беше проф. д-р Сашка Попова, ръководител на българската секция към Международната мрежа по биоетика при ЮНЕСКО. Форумът беше открит от проф. Цекомир Воденичаров, декан на Факултета по обществено здраве към Медицинския университет в София. В своето слово проф. Воденичаров посочи, че в Ръководството по биоетика на ЮНЕСКО човешкото достойнство се разглежда като присъщо качество на личността, способна на размисъл, чувствителност, словесна комуникация, свободен избор, на самоопределение в поведението и творчество. За разлика от материалните блага и финансовите средства, човешкото достойнство няма външен еквивалент. То е цел само по себе си. Всички хора са равни по достойнство независимо от пол, възраст, социален статус или етнос. Признаването на достойнството като основополагаща идея изисква уважение на човешките права, самооценка и свобода на волята, както и грижа за личното пространство на човека. Проф. Воденичаров изтъкна, че в правото на здраве се включва не само правото на медицинска помощ, но и детерминантите на здравето. И по-конкретно: достъп до безопасна питейна вода; адекватна хигиена; снабдяване с безопасни хранителни продукти; безопасни условия на труд и околна среда, както и достъп до информация, включително информация за репродуктивното и сексуалното здраве. Принципите от Всеобщата декларация по биоетика и права на човека, приета на 19 октомври през 2005 г., дават подходяща рамка за респект на достойнството и правата на пациентите и изясняват специфичния контекст на човешките права в биоетиката.

За особен принос в развитието на българското здравеопазване проф. Златков и проф. Воденичаров връчиха почетния знак на Факултета по обществено здраве на председателя на БЧК Христо Григоров и на изпълнителния директор на Унифарм д-р Огнян Палавеев.

Сподели във Facebook