Здраве

28 Януари 2016

3810

Животът днес

Само преди 1-2 десетилетия офталмолозите настойчиво съветваха – за да се предпазят децата от късогледство и други проблеми с очите, трябва да се ограничи до минимум гледането на телевизия, а за четене в леглото изобщо да се забрави. Тези навици - оказва се днес – са направо безобидни в сравнение с въздействието на всевъзможните електронни устройства, от които малки и големи не се отделят дълги часове.
Има данни, според които като цяло зрението на хората се е влошило с цели 35% в сравнение с края на миналия век, когато мобилните устройства още прохождаха в победния си ход по цялата планета. Решението е на децата да не се купуват таблети, електронни игри, а мобилният телефон да е от най-обикновените модели. Това е просто, но на практика много трудно осъществимо, защото малко родители могат да устоят на аргументи от рода на „всички в класа имат“.

Екранното късогледство

Най-голямата опасност идва от таблетите и смартфоните – тъй като децата ги държат твърде близо до очите си, а разстоянието трябва да е не по-малко от 30 см. За съжаление всички наблюдения показват, че това разстояние по правило винаги е с поне 6 см по-малко. Допълнително негативно влияние оказва използването на споменатите устройства по време на движение – ходене, тичане, пътуване в превозно средство, – защото разстоянието до екрана постоянно се променя. Резултатът е, че очите се пренапрягат и се появява т.нар. екранно късогледство. Тук има една подробност – миопията, предизвикана от електронните устройства, може да бъде истинска и лъжлива. В първия случай причината за появата й е физиологична (очната ябълка слабо се увеличава), а във втория окото не страда, но възниква спазъм на мускулите поради увеличеното напрежение на зрителния апарат. Лъжливото късогледство се лекува с гимнастика на очите и почивка от натоварване, докато истинското изисква носене на очила.

Какво да се прави?

Има начини потенциалните вреди за очите от взирането в таблетите и мобилните телефони да бъдат минимизирани. Ето какво е добре родителите да се опитат да внушат на децата си:

  • Електронните устройства трябва да се държат на безопасно разстояние от очите - 30 см.
  • В никакъв случай използването им да не надвишава общо 2-3 часа дневно, като съкращаването на това време е силно желателно.
  • На всеки 20 мин взирането в таблета или играта да спира и детето да мига интензивно в продължение на минута.
  • За да не се променя зрителният фокус, използването на устройствата да става в седнало положение.
  • Мобилните устройства да не се използват в транспортни средства.

Пикселите са важни

Най-продължително децата обикновено са обсебени от електронните игри. За да се отпуснат очните мускули, трябва да се правят почивки от 30 сек на всеки половин час, като погледът се отправи към по-далечни обекти - това отморява очите.

Светлината и яркостта на екрана трябва да се регулират. Защитното покритие също приглушава ярката светлина. В мрачен ден или в помещение е достатъчно тя да се настрои на 1/3 от скалата.

Важно правило е устройствата да не се използват в пълна тъмнина. В помещението трябва да има горно осветление или поне нощна лампа. Екранът не бива да е и срещу прозорец, за да не се получава блик.

По отношение на използването на специални очила за компютър е най-добре да се направи консултация с офталмолог. По принцип проверката на зрението от специалист трябва да е поне веднъж годишно.

От гледна точка на очното здраве компютърът и телевизорът са по-приемливи заради големия екран. Но въпросът не е и само в големината на екрана, а и в разделителната му способност. Колкото е по-малка, толкова по-неясна е картината и по-голямо натоварването за очите. Затова очният лекар съветва – ако купувате таблет или смартфон на детето си, не се спирайте на евтини варианти и се запознайте предварително подробно с характеристиките на устройството. За предпочитане е по-малък екран с висока резолюция, отколкото голям екран с ниска резолюция.

Вместо подвижните игрови конзоли, които имат доста ниска резолюция, по-добре купете на своето дете приставка към телевизора или компютъра – дори в средния ценови сегмент тези устройства имат приемливо висока резолюция.

Ако детето използва електронно устройство за четене, то задължително уголемете шрифта, за да се уморяват очите по-малко.

Сподели във Facebook