Здраве

14 Февруари 2016

2394

Животът днес

Малко хора са наясно как точно работи мозъкът им и какви са предпочитанията му. А ако искаме той да работи ефективно, трябва да го познаваме, да общуваме с него и да се съобразяваме с „капризите“ му.

1. Страх

Когато чувстваме страх, на преден план излиза инстинктът ни за самосъхранение и се елиминира творческото мислене. Страхът наистина е опасен за психическото ни здраве, но една негова форма ни е необходима – заострено внимание и предпазливост.

2. Силни емоции

Силните емоции рязко затормозяват мисловните възможности на мозъка. И голямата радост, и голямата мъка могат да ни лишат от способността да мислим.

3. Тъмнина и самота

Те също задействат инстинкта ни за самосъхранение. Отрицателните емоции свободно превземат незащитения ни мозък. В тъмнината може да се е притаил враг, човекът е стадно животно и самотата му се струва опасна и страшна. Но тя може да действа и благотворно, ако се възприема като доброволно уединение.  

4. Стереотипи

Мозъкът създава стереотипи, но и се бори с тях за самосъхранението си, казвайки: „Искам да мислиш!“. Собствените ни стереотипи разрушават отношенията ни с околните, когато те вървят срещу тях. Не бива да се страхуваме да се отказваме от стари представи за хората. Създавайте нови стереотипи, отчитайки новите данни, което, казано с две думи, означава – не упорствайте в глупостта! Позволете на хората да се променят, да бъдат различни.

И не на последно място – пазете мозъка си, изучавайте го. Помнете, че той има резерви, но това все пак са резерви. Можете да го заставите да работи в екстремен режим, но адаптационните му възможности ще бъдат изчерпани. Не се страхувайте – с вас е най-надеждният ви приятел, вашият мозък. Помагайте му!

Сподели във Facebook