Здраве

24 Септември 2016

3731

Животът днес

 

Много дами се гордеят със своята женственост и когато открият, че в организма им има излишък не от женски, а от мъжки полови хормони, се убеждават, че са били подвластни на митове.

Мит 1. Жените с повишено ниво на мъжки полови хормони са непривлекателни и неспособни да раждат деца.

Напротив, много от тези жени са много секси и са напълно пригодни за раждане. Всяка жена без патологии в организма има повече женски полови хормони – естрогени. Но макар и по-малко, тя има и мъжки хормони – андрогени, които също са необходими на организма ѝ. Без тях половото съзряване е невъзможно. По-високо ниво на андрогени в организма на жените в зряла възраст се причинява от нарушена функция на надбъбречните жлези, яйчниците и главния мозък. Тогава понякога се нарушава месечният цикъл – менструацията става по-оскъдна и започва да прескача. Вследствие на обилно отделяне на мазнини може да се появят акне и циреи. Окосмяването по лицето, гърдите и бедрата при жените е първият характерен признак за нарушен хормонален баланс. Безплодие обаче може да се развие само в най-тежките случаи.

Мит 2. Най-сексуални са високите, дългокраки блондинки.

Този мит е много лесен за развенчаване. Растежът на тръбните кости, които определят дължината на краката на девойките, значително се забавя в момента, когато в организма им започне производството на женски полови хормони. С други думи, дългокраките девойки са със забавено полово развитие. А светлият цвят на косите и очите е признак на слаба полова конституция. Тъмнокосите и по-мургави хора са много по-темпераментни.

Мит 3. Лечението срещу окосмяване е вредно и не дава резултат.

В повечето случаи не е така. Лекарите назначават прием на хормони – женски или такива, които се произвеждат от главния мозък или надбъбречните жлези. Това хормонално лечение е продължително – месеци и даже години. До постигане на желания резултат борбата с окосмяването трябва да се води с депилация или пинсети.

Понякога лекарите назначават на жените мъжки полови хормони като средство срещу кръвоизливи на матката, мастопатии, рак на гърдата и ендокринологични заболявания, като адисонова болест и акромегалия. Андрогените присъстват и в състава на хормоналните контрацептиви. Когато лекарят смята за необходимо, приемът на подобни препарати ще нанесе по-малка вреда на организма, отколкото липсата на тези важни хормони.

Мит 4. Появата на мустаци при жените говори за сериозни проблеми.

Повечето жени преживяват тежко това окосмяване, някои дори развиват невротични разстройства и депресия. Ако се обърнете към ендокринолог, той ще ви обясни, че заради пренастройването на хормоните мустаци могат да започнат да растат и на здрави бременни жени. На знойните брюнетки им се налага да се борят непрекъснато с окосмяването. Ако няма други признаци за излишък от андрогени, не се налага никакво лечение. Но ако изведнъж започнат да растат косми на необичайни места, трябва непременно да се посети гинеколог. Възможно е той да открие заболяване на яйчниците – това е една от най-честите причини за окосмяването от мъжки тип. В случай че при изследването се открие киста или тумор на яйчниците, надбъбречните жлези или хипофизата, се налага оперативно лечение.

Мит 5: Естрогените са само женски хормони.

В мъжкия организъм също има естрогени, макар и в неголямо количество. Те се произвеждат в тестисите и кората на надбъбречните жлези и отговарят за нормалната функция на сърдечносъдовата система, подобряват паметта и определят либидото. Повишеното количество на естрогени при мъжете обаче води до отлагане на подкожни тлъстини от женски тип, подуване на млечните жлези и понижено либидо.

Още за естрогена

Има три вида естрогени: естрадиол – отговаря за здравината на костите и мускулите, външния вид, нормалното зрение, функцията на сърдечносъдовата система, нормалните сексуални реакции; естрон – материал за производството на естрадиола, неговото ниво се повишава по време на бременност; естриол – отговаря за здравината на костите.

В организма на жените, които не са бременни, за едно денонощие се произвеждат 100–200 мкг естрон и естрадиол. 50–130 пмол/л – това е нормалното количество естрадиол в организма на мъжете. Наднорменото ниво може да е индикация за тумор на тестисите. Възрастните жени с високо ниво на естрогени младеят за възрастта си, имат спокоен характер, чувстват се добре и водят активен живот.

Сподели във Facebook