Здраве

25 Септември 2015

6981

Животът днес

Захарният диабет от тип 2 засяга предимно хора над 40-годишна възраст и по-рядко деца или подрастващи със затлъстяване. Докато при диабет от тип 1 симптомите се проявяват и разпознават бързо, при тип 2 развитието им е бавно и често хората дори не подозират, че имат това заболяване. В нередки случаи то се открива случайно, при изследвания по друг повод, които показват повишени нива на глюкоза в кръвта. Причината за появата му е липсата на важния хормон, който спомага за понижаването на нивата на глюкозата в клетките – инсулина.
Най-характерните признаци на диабет тип 2 в периода на развитие са сърбежи по кожата и гениталиите, проблеми в устната кухина, невралгии и неврити, възпаления на лигавицата. Често заболелите не отдават значение на тези симптоми, не им обръщат сериозно внимание, защото ги свързват с по-безобидни и незначителни неразположения. Специалистите препоръчват при всяко съмнение задължително да се потърси  консултация с ендокринолог, за да може болестта да бъде диагностицирана навреме. Ранното установяване на захарния диабет е залог за правилното му лечение и добрия контрол на това изключително сериозно заболяване и на някои от усложненията му, каквото е диабетната полиневропатия.

Има хранителни добавки, съдържащи комбинация с алфа-липоева киселина, която е ефективно, доказано средство за патогенетично и симптоматично повлияване на неблагоприятните последици от диабетната полиневропатия. Добавените витамини от групата В (1, 6, 12 и фолиева киселина) са с много добър ефект при лечението на невралгии и съпътстваща симптоматика при възпалителни заболявания на периферната нервна система.

Такъв комплексен продукт на нашия пазар е „Алфалипомакс“ - за цялостно патогенетично лечение, спиране на развитието на диабетната полиневропатия и облекчаването на част от симптомите й.

След редица изследвания учени от университета в Есекс, Великобритания, достигнали до извода, че за болните от захарен диабет тип 2 е особено характерен недостиг на витамин В1 (тиамин). Загубата му става през бъбреците, а неговата липса се изразява в лесна умора, мускулни болки и спазми, двигателни затруднения, парализа на крайници и нерядко – сърдечна недостатъчност. Голяма част от тези проблеми са пряко свързани с усложнения на захарния диабет. Витамин В1 допринася за нормалното протичане на метаболизма и производството на енергия в организма, за нормалното функциониране на нервната система и психиката, играе важна роля за работата на сърцето. Витамин В12 е важен за образуването на червени кръвни телца, за намаляване чувството на отпадналост и умора, за доброто функционирането на нервната система.

Витамин B6 също допринася за метаболизма на белтъчините и гликогена и участва в регулирането на дейността на хормоните. Всички витамини от групата В помагат на тялото да превърне въглехидратите в глюкоза, която е важен източник на енергия за органите в човешкия организъм.

Месото, рибата, яйцата, домашното птиче месо са богат източник на тези витамини, но недостигът им при страдащите от диабет трябва задължително да се компенсира с витаминно обогатени храни или добавки, които ги съдържат.

 

Сподели във Facebook