Здраве

1 Декември 2015

5016

Животът днес

 

В продължение на един месец чрез публикации в първата социална мрежа за здраве CredoWeb, в. „Животът днес“ и сайта www.jivotatdnes.bg ви запознахме с едно от най-честите усложнения на диабета – диабетното стъпало. Значителна част от пациентите развиват това и другите диабетни усложнения, но добрата новина е, че при навременна, правилна и систематична профилактика те могат да бъдат избегнати в максимална степен. Подробна информация за диабета и диабетното стъпало, статии и интервюта с водещите лекари в специалността търсете на www.credoweb.bg

В следващите редове ви предлагаме обобщение на основните факти, свързани с диабетното стъпало:

 

  • Значителен процент от пациентите с диабет не са наясно, че са засегнати от заболяването. Този „скрит период“ може да продължи месеци и години, а причина за откриване на проблема стават оплакванията, свързани с някое от диабетните усложнения. Т.е. още с диагностицирането на диабета вече са налице неговите усложнения.
  • Най-масовото усложнение на диабета е полиневропатията. Това е увреждане на периферните нерви, провеждащи импулсите за движение и сетивност. Причина за това увреждане са метаболитните промени, свързани с високата кръвна захар. Всъщност прицел на вредните субстанции, образувани в организма при диабет, са кръвоносните съдове – от най-малките артериоли до средните и големите артерии. И докато големите артерии дълго време могат да изпълняват функцията си дори при увреждане, при малките кръвоносни съдове бързо се нарушава възможността да оросяват адекватно тъканите. А най-чувствителни към липсата на кислород и хранителни вещества са нервните окончания.
  • Нервите на долните крайници са сред най-дългите в организма и затова най-често и най-тежко се засягат при диабетна полиневропатия.
  • Симптомите на усложнението включват: нарушена чувствителност, изтръпване, мравучкане, „иглички“, чувство на парене, различна по степен болка, а в напредналите стадии – пълно обезчувствяване на стъпалата. Тези сетивни промени се съчетават с обективна слабост в мускулната сила на долните крайници.
  • Засегнатият от невропатия долен крайник е силно податлив на хронични инфекции по две причини – намаленото кръвоснабдяване и незабелязаното поради сетивните увреди развитие на рани. Ако те не бъдат третирани професионално и своевременно, се получават тежки хронични язви. Съчетанието им с артериалната недостатъчност води до опасността от загуба на крайника.
  • В развитите държави през ХХI в. основната причина за ампутация на пръсти, стъпало и на долен крайник е именно диабетната полиневропатия.
  • Съвременната медицина е изработила строен механизъм за превенция на усложненията при диабета и специално на диабетното стъпало.
  • Основните мерки включват:
  • Контрол на основното заболяване – поддържане на кръвната захар в максимално физиологични стойности. Най-важният показател е гликираният хемоглобин, който трябва да бъде поддържан в границата до 7%. Това се постига с редовен и точен прием на предписаните понижаващи глюкозата медикаменти, както и с адекватен хранителен и двигателен режим.
  • Прием на алфа-липоева киселина – препарат с доказано действие за защита и подхранване на нервната тъкан. След курс с Алфа-липомакс значително намаляват болките и изтръпванията, подобрява се сетивността и подвижността, а при ранни стадии на невропатията оплакванията стихват. Алфа-липоевата киселина трябва да се прилага и профилактично при диабет, дори още да не се е развила полиневропания.

Стриктна и правилна хигиена на долните крайници. Недопускане на рани от обувки, измръзвания и изгаряния на краката. Правилно изрязване на ноктите, редовна проверка на стъпалото от специалист. 

Сподели във Facebook