Американски учени проведоха изследване, за да определят какви точно проблеми със здравето могат да причинят консервираните продукти. Според специалистите консервите могат да провокират сърдечносъдови заболявания, диабет и хормонални нарушения.

За опасността от консервираните продукти предупредиха учените от Станфордския университет. В проведения от тях експеримент взели участие 8 хиляди души, които употребявали консерви. Направените след това анализи на кръвта и урината им показали, че една порция консервирана храна повишава концентрацията на бисфенол в организма с 24%. Това химично съединение има структура, подобна на естрогена, и може да предизвика хормонални разстройства. От 2010 година бисфенолът е забранен в много държави по света. Медиците не за първи път предупреждават за опасностите от употребата на продукти, които съдържат бисфенол.

Сподели във Facebook