Здраве

20 Ноември 2015

2342

Животът днес

Практиката показва, че повечето хора, които имат нужда от корекция на зрението, спират да посещават регулярно очен лекар и разчитат с години на първоначално изработените очила. Това със сигурност не е правилният подход към очното здраве.

На първо място с годините диоптърът може да се промени. Този процес обаче в началото остава незабелязан, защото е постепенен, а и понякога едното око компенсира влошения визус на другото. Промяната в обичайните всекидневни занимания също може да изисква корекция на очилата. Ако например сте сменили работата си и ви се налага дълго да работите с компютър, това е причина отново да проверите зрението си. От друга страна

в областта на оптиката постоянно навлизат новости,

които носят полза за очите и зрението – нови, по-съвършени стъкла, допълнително олекотени и изтънени, с нови защити при работа пред екран и от вредния спектър на слънчевата светлина. Причина да помислите за проверка на зрението и очилата е също така захабяването и механичните повреди на старите диоптрични стъкла. Ако по тях има надрасквания, нарушения на защитния слой и пукнатини, това със сигурност натоварва допълнително очите. Затова отговорното поведение е поне веднъж в годината зрението и самите очила да се проверяват и почистват професионално. Това може да стане без загуба на време в модерните оптики, които предлагат преглед на място. Ако по време на този преглед специалистът – оптик или офталмолог установи някакви по-сериозни изменения, задължително е да посетите специализиран кабинет в здравно заведение.

Недопустима е все още разпространената практика диоптрични очила да се купуват готови от сергии само чрез проба дали след поставянето им зрението „се подобрява“. Такъв подход със сигурност вреди на очите и може да доведе допълнително влошаване на зрението и до късно откриване на някои заболявания. Освен това не само точният диоптър е важен, но и правилното центриране на стъклата в рамката според персоналните характеристики на конкретния пациент. Очилата без диоптър – слънчеви или за работа пред екран трябва също да се купуват от специализираните центрове, защото само там дават официална гаранция за качеството. 

Ваучера за отстъпка може да изтеглите от профила на PromOptic в Credoweb.

Сподели във Facebook