Здраве

29 Април 2016

2254

Животът днес

Портокалът носи радост, благополучие и оптимизъм, тъй като прилича на слънцето. От древни времена той се използва за засищане, вталяване и разкрасяване. Китайците лекували с него тежки болежки, а римляните пък прогонвали махмурлука.

Оранжевият плод е богат на витамини А, B1, PP, B2. Само един портокал дневно осигурява необходимото количество витамин C. Съдъpжa още фocфop, жeлязo, кaлций, калий, мaгнeзий, нaтpий, лимoнoвa и acкopбинoвa киceлинa, тиaмин, пeктин и фибри.

Жизненоважните вещества подсилват имунитета и защитават от заболявания и инфекции. Цитрусовият плод помага на сърцето, очите, нервите и стомаха.

Портокалът отървава от излишни килограми. Легендата разказва, че една от фаворитките на Луи XIV хапвала само портокали един път седмично за отслабване и разкрасяване, а това си е било разточителство дори за кралския бюджет. Но отдавна се знае, че оранжевите плодове извеждат шлаките и токсините от организма. Сега са известни два основни варианта на портокаловата диета - за 14 дни и за 21 дни. Принципът е всеки ден да се увеличава пиенето на портокалов сок, а след средата на диетата пак постепенно се намалява.

Слънчевите плодове разкрасяват и подмладяват, тъй като съдържат много антиоксиданти. Кожата сияе, косата блести, ноктите заздравяват, а и портокаловата кожа се изглажда с... портокали.

Пролетно почистване на лицето може да се направи чудесно със сок от портокал. Корите също разкрасяват, тъй като намаляват акнето и гладят бръчките. Могат да се използват като домашно приготвена маска или да се поставят във ваната. Друг вариант е да се изсушат, стрият на прах и добавени в малко вода, се получава чудесен скраб за лицето.

Масло се получава от корите на сладък и горчив портокал чрез студено пресоване. Маслото от сладкия е мазно и жълто-оранжево, а от горчивия е прозрачно.

Портокаловото масло действа успокояващо, антидепресивно, антистресово, регенериращо, имуностимулиращо, тонизиращо. Затова и го наричат „масло на слънчевата усмивка”.

Ваните с портокалово масло са ефикасни против безсъние, а също и при целулит.

В козметиката маслото от портокал е подходящо за всеки тип кожа. В продуктите за лице подобрява регенерацията на клетките, бори се със свободните радикали и предпазва от вредните атмосферни влияния. Маслото стимулира производството на колаген и възстановява еластичността на кожата, затова често се използва в антиейджинг козметиката – кремове, лосиони, серуми, пилинг маски и др. Използва се и в кремове за суха и дехидратирана кожа. Почиства добре кожата, избелва пигментните петна, премахва черни точки и акне. Маслото нормализира мастния себум, стяга порите и се включва в някои почистващи лосиони, тоници, кремове и маски за мазна и проблемна кожа.

Портокаловото масло се използва и в състава на различни хидратиращи лосиони, кремове и масла за тяло, както и в душ гелове и пяна за вана.

Готовите шампоани и кремове могат да се обогатят с няколко капки от портокалово масло. То обаче е висококонцентрирано, затова са необходими много малки количества. Не се препоръчва и преди излагане на слънце.

В ароматерапията се съчетава добре с други цитрусови масла, сантал, нероли, салвия, индрише.

Портокалът се използва още като домашен ароматизатор, препарат против комари, дори и срещу котешки набези. А чаша оранжев сок сутрин бори пролетната умора и усмихва деня.

Сподели във Facebook