Здраве

26 Ноември 2015

3613

Животът днес

Д-р Наталия Темелкова е ендокринолог в столичната университетска Александровска болница от 1994 г. Специалист е по вътрешни болести и ендокринология и болести на обмяната. Работи в областта на диабетологията, болестите на щитовидната жлеза и остеопорозата, и костните метаболитни заболявания. Има множество публикации в български и международни издания в посочените области. Член е на български и международни организации по диабет, по костни метаболитни заболявания и ултразвук в медицината.

- Тази година темата на Световния ден на диабета, традиционно отбелязван на 14 ноември, бе захарта. Знаем, че приемът на захар води до затлъстяване и риск от развитие на захарен диабет тип 2 (ЗДТ2). Има ли нужда българинът да намали приема на захар?

- Много са причините за изключително бързото увеличаване на  болните от захарен диабет. Основни от тях са затлъстяването и  намалената физическа активност. Приемът на значителни количества  храни с добавена захар и високо енергийно съдържание е в основата на наднорменото тегло и затлъстяването. Доказана е връзка между консумацията на захар и диабет и сърдечносъдови заболявания при децата. Затова не само българите, а всички трябва да ограничат приема на такива храни и общото количество приемана захар. В тази връзка намирам предложението на правителството за въвеждане на данък върху храните с високо съдържание на сол, захар и трансмазнини за навременно, медицински обосновано и необходимо за подобряване на здравето на хората.

- Международната диабетна федерация подкрепя СЗО в препоръката й за намаляване приема на захар до 5% от дневния енергиен прием. Лесно ли е да се съобразим с тази препоръка? С какво можем да заменим захарта и изобщо как можем да променим начина си на хранене, за да намалим риска от развитие на захарен диабет тип 2?

- Не е много лесно да се променят навиците на хората. Много трудно е  родители с неправилно хранене да възпитават правилен режим при децата. Затова усилията трябва да са  комплексни. Здравната култура на хората трябва непрекъснато да се повишава. В училищата не трябва да се предлагат храни, които изкушават. Добре е да се консумират ядки, плодове и зеленчуци, млечни продукти, риба. Да се избягват тлъстите, мазни и солени, пържени храни, както и сладкишите, безалкохолните напитки с добавена захар. Необходимо е да се съблюдава дневен калориен прием, съответстващ на физическото натоварване на човека. Много важен елемент в профилактиката на тип 2 захарен диабет е да не се допуска наднормено тегло и затлъстяване. За поддържане на здравословно тегло се препоръчва прием от добавени захари за жените не повече от 100 kcal, а за мъжете не повече от 140 kcal дневно, което е еквивалентно съответно на 25 грама при жените и 35 грама при мъжете, или 5% от енергийната стойност на храната. Здравословното хранене  трябва да  бъде съчетано с добра физическа активност, особено при децата и подрастващите, но не само при тях. Достатъчният сън е много важен за доброто здраве.

- Известно е, че честотата на захарния диабет прогресивно нараства. Според данни от НЗОК лекуваните пациенти със ЗДТ2 в България са около 300 000. Добър контрол на ЗДТ2 ли постигат българските пациенти? Кои са основните параметри за проследяване на контрола и колко често трябва да се измерват?

- За съжаление независимо от големия набор медикаменти, с които разполагаме, добър контрол постигат между 30 и 40% от пациентите. Причините за това са комплексни, като основната от тях е, че е необходимо непрекъснато да се спазва диета и съответен режим, нещо, което е трудно за много от пациентите. Освен това по международните препоръки оценка на състоянието на диабета трябва да се прави на три месеца и да се преоценява терапията. Изследването се нарича гликиран хемоглобин и дава представа за средните стойности на кръвната захар за последните три месеца. У нас НЗОК заплаща 2 пъти годишно това изследване за пациентите на инсулин, а при пациентите на таблетки това не е задължително и личните лекари  преценяват дали да го изследват. Във всички случаи това е недостатъчно. Освен гликирания хемоглобин е необходимо да се изследват и кръвни захари в различни часове на деня, т.нар. профили.  Това може да стане в лаборатория или с помощта на индивидуални апарати за измерване – глюкомери. Други параметри, които се проследяват, са микроалбуминурия, показатели за бъбречната функция, мастен профил. Необходимо е да се изследват очните дъна веднъж годишно, неврологичен преглед и много важна е грижата за краката, т.е. да не се допускат гъбички, инфекции и разранявания.

- Какъв е приносът на съвременното лечение в подобряването на контрола на заболяването?

- В момента на пазарите в света и за наша радост и в България са на разположение няколко  групи медикаменти. Изключително важни в терапевтично отношение са препаратите, които  намаляват кръвната захар само когато е висока и не водят до т.нар. хипогликемии - т.е. много ниска кръвна захар. Такива са DPP-IV инхибиторите и GLP-1 рецепторните агонисти. Последната група медикаменти има и още едно голямо предимство – потиска апетита и намалява телесното тегло, а проблемът с наднорменото тегло е един от най-трудно  решимите. Най-новите на пазара медикаменти – SGLT 2 рецепторни агонисти, имат принципно различно действие – те увеличават отделянето на глюкоза с урината и освен че понижават нивото на кръвната захар, водят също до намаляване на теглото. Обещаващи данни от последни големи проучвания с тях посочват значимо намаляване на сърдечносъдовата смъртност при употребата им. Инсулиновите препарати също търпят еволюция и новите инсулинови аналози имат много близко до физиологичното действие и са по-безопасни по отношение на хипогликемиите и теглото. Всички тези медикаменти, заедно с добре познатите класове на метформина и сулфанилурейните препарати, дават възможност за индивидуализиране на лечението на всеки пациент съобразно неговите особености – възраст, продължителност на заболяването, налични усложнения и др.

Сподели във Facebook