Здраве

5 Октомври 2015

4421

Животът днес

Есенните дни вече се отброяват на календара, а с тях и типичните сезонни оплаквания, обикновено протичащи с катар на горните дихателни пътища - хрема, кашлица, температура.

Най-чест симптом при децата е кашлицата –

тя започва веднага след хремата и дори преди нея. Обикновено в началото е по-суха, но ако е предхождана от хрема, може да се появи като влажна, на упорити пристъпи - нощна и през деня. Има и суха, кънтяща кашлица, придружена със затруднено дишане. Родителите поначало се тревожат, когато детето започне да кашля, но нощните пристъпи са особено

притеснителни за тях.

За лекаря обаче тревогата настъпва, когато чува със слушалките спазъм на бронхите или влажна находка. Тогава той обикновено подозира усложнение и предписва съответните изследвания. Много важен показател е влошеното общо състояние на детето – ако е отпаднало, сънливо, апатично, с висока, над 38,5-39 градуса температура. Именно общото състояние до голяма степен насочва към диагнозата, защото е показател за степента на интоксикация на организма в резултат на инфекцията. Малките деца понякога въпреки кашлицата не успяват да освободят дихателните пътища от секрет, той се задържа и е благоприятна среда за вируси и бактерии. Това пък е условие за евентуално последващо усложнение. Така че е добре при поява на кашлица веднага да се предприеме някакво лечение – като целта е да се разширят дихателните пътища, да се изхвърлят секретите, по които има полепнали причинители на инфекцията, клетки, твърди частици, секрети от бронхиалните жлезички. 

Най-честият симптом при децата е кашлицата

В голямата част от случаите кашлицата при малките деца се дължи на стичане на секрет – особено когато вече са изминали няколко часа след лягането или рано сутрин. Секретът от носоглътката се събира и детето започва да се опитва да го изкашля. Нерядко това отхрачване става мъчително, на пристъпи, понякога с повръщане дори. Ако още с лягането детето започва да кашля, това е знак, че може би причината е не само стичане на секрет от носоглътката, а има възпалителен процес и надолу в дихателните пътища.

Въз възрастта, когато посещават детска градина, обикновено за един есенно-зимен сезон децата боледуват от такива респираторни заболявания често – от 3 до 6 пъти. Има родители, които се плашат още в началото от температурата и бързат да я понижават с всички средства, което е грешка – температурата е нещо полезно, помага на организма да се бори с инфекцията, стимулира имунитета. Много погрешна е и прибързаната намеса с антибиотик, ако няма достатъчно основания да се смята, че е налице бактериална инфекция.

Детето трябва да приема много течности, за да се овлажняват лигавиците, секретите. Липсата на апетит е естествена, както е естествено и връщането му заедно с оздравяването. 

Сподели във Facebook