Здраве

27 Октомври 2016

2970

credoweb bg

Надбъбречните жлези са двойка органи, които имат триъгълна форма и са  разположени над бъбреците. Те произвеждат  хормони, които са необходими за доброто здраве и работят в съдружие с мозъка. Произвежданите от

надбъбречните жлези хормони са три вида: кортизол, който помага на тялото да се справя с болести и стресови ситуации. Освен това е отговорен за поддържане на нормално ниво на захарта в  кръвта. Алдостеронът контролира солта и водния баланс в тялото. Дихидроепиандростен, дихидроепиандростерон-сулфат и андростендион, превръщащи се в тестостерон - мъжки хормони (андрогени), отговорни за развитието на мъжките характеристики. 

Вродената надбъбречна хиперплазия (ВНХ) е състояние, при което надбъбречните жлези не могат да произвеждат достатъчно кортизол и/или алдостерон, но произвеждат излишък от андрогени. Това състояние е наследствено (предава се в семейството) и се развива преди раждането.

Как най-често вродената надбъбречна хиперплазия засяга децата обяснява в профила си в социалната платформа за здраве CredoWeb д-р Мариана Москова, специалист по детска ендокринология и болести на обмяната:

Кликнете върху снимката, за да прочетете обясненията на д-р Москова за Вродената надбъбречна хиперплазия

 

Сподели във Facebook