Здраве

13 Април 2016

2596

Животът днес

Алергичните към храни, лекарства или козметика могат да ги избягват до голяма степен, докато няма вариант активен човек да се предпази от полените на заобикалящите ни навсякъде дървета, храсти и треви.

Симптомите на сенната хрема са добре известни – обилна водниста секреция от носа, често кихане, чиято цел е да „прочисти“ от вредните агенти горните дихателни пътища, зачервени, подути и силно сърбящи очи. Обикновено оплакванията са най-ярко изразени сутрин заради циркадния ритъм в продукцията на хормони от организма. При различните пациенти проявата на симптомите може да варира, например с по-силно засягане на очите или на носа. При други има силен сърбеж в гърлото и външните ушни проходи.

Поленовата алергия не е козметичен проблем! Оставена без адекватно лечение, тя може да предизвика редица усложнения, най-сериозното от които е алергичната астма. Затова правилният подход е на първо място да се установи чрез тестуване какъв е причинителят на състоянието. Най-добре е това да стане извън алергичния сезон, но в определени случаи алергологът може да направи тест и по всяко време. Това изследване ще покаже към един или към няколко полена има алергия. Когато те бъдат установени, ще бъде ясно в кои месеци може да се очаква изявата на заболяването. При някои пациенти заради разнообразието от дразнещи ги растителни алергени симптомите са налице повече от половин година.

Основното лечение на сенната хрема е с антихистаминови лекарства. Заради тяхната ефективност и висока степен на безопасност те се отпускат без рецепта. По-старите поколения антихистамини предизвикваха така наречения страничен седативен ефект – сънливост, умора, разсеяност. При новите лекарства като Ролетра тези потенциални негативи са преодолени. Ефективността на антихистаминовите лекарства се дължи на факта, че потискат основното вещество, което предизвиква симптомите при алергията – хистамина. Затова тези препарати са ефективни не само при сенна хрема, но и при другите видове алергии, изявяващи се с различни видове кожни обриви, зачервявания и сърбеж. Антихистаминовите медикаменти могат да се приемат продължително време. Прилагането им една-две седмици преди очакваното начало на поленовия сезон може да предотврати неприятните симптоми. Но ако те вече са налице, лечението не трябва да се забавя. Лекарите препоръчват също след прибиране отвън лицето да се измие обилно с вода, а носните ходове да се промият с физиологичен разтвор, за да се премахнат полепналите полени.

Сподели във Facebook