Комбинирана формула препарати за безинтерфероново лечение на хепатит С вече официално е в Позитивния списък на България и още в първите месеци на 2016 - та година първите пациенти от листата на спешно нуждаещите се, инфектирани с хепатит С, ще могат да получат достъп до това безплатно лечение, съобщават от компетентните здравни институции и гастроентеролози.  Около 300 болни включваше в началото на 2015-а  спешната листа в България, селектирана от експертите от Научното дружество по гастроентерология и Българската асоциация за изучаване на черния дроб.

Критериите за отпускане на безинтерфероновите режими са в процес на изготвяне, предстои тези критерии да бъдат санкционирани от експерти от НЗОК и борда гастроентеролози. С предимство за включване на иновативната терапия ще са болните в тежко състояние. 

Новата терапия дава шанс на хора, при които стандартното досега интерфероново лечение не постигаше резултат или е противопоказно, да бъдат напълно излекувани в рамките на 3 месеца (за пациентите с компенсирана цироза срокът на лечение е 6 месеца). Лечението е базирано на нова комбинация от таблетки (прием през устата) и дава сигурност за ликвидиране на инфекцията  от 95 до 100% в рамките на три месеца до половин година. Постига успех дори при болни с тежки усложнения като фиброза и цироза на черния дроб, при които досегашната терапия на хепатит С с инжекции и таблетки не беше приложима, коментират специалисти.

С досегашното, финансирано от касата лечение, резултатът идваше най-често след година, а успешно изкореняване на вируса се постигаше максимум при 60–65% от лекуваните.

 

Сподели във Facebook