Здраве

18 Август 2016

4679

Животът днес

Човешкият организъм има способност да се саморегулира. Той се стреми към определен баланс на химическите вещества. Когато  се наруши вътрешното равновесие, организмът е принуден да се защитава, включително и чрез хормоните. При диета за отслабване например се забавя обмяната на веществата, за да се възвърнат запасите от мазнини и да се натрупат нови за „черни дни“.

Хормоните, които имат отношение към натрупването на излишни килограми, са:

Лептин

Това е хормонът, който оказва най-голямо влияние върху теглото. При преяждане, съчетано с недостатъчно движение, мастните клетки освобождават лептин, който изпраща спешни послания до нервната система да намали апетита и да увеличи метаболизма. Опитите с лабораторни животни са потвърдили този механизъм. След като учените инжектирали лептин на затлъстели мишки, те започнали да слабеят. При човешкия организъм обаче е по-сложно. Дори при много дебели хора стойностите на лептина често са нормални или завишени. Учените предполагат, че голяма роля играят рецепторите, които възприемат съобщенията на мастните клетки.

Хормоните на задстомашната жлеза

Най-важен от тези хормони е инсулинът, защото той регулира количеството на подкожните мазнини. Инсулинът помага за изпращането на поетата захар в мастните клетки за осигуряване на енергия. Или колкото повече се яде сладко, толкова повече инсулин се произвежда и толкова повече мазнини се натрупват в тялото. Последните изследвания на хормоните, които отговарят за теглото, показаха, че при хората с повишено производство на инсулин лептинът функционира по-лошо. Но употребата на захар е само една от причините за излишното тегло. Обездвижването върви ръка за ръка с яденето на сладко. Ако човек се движи много и спортува, той може да си позволи известно количество захар, без да вреди на здравето си. А ако става от дивана или компютъра само за да си купи нещо сладко, се появяват хормонални нарушения.

Когато пълните хора отслабнат малко, нивото на инсулин в организма им започва да спада. Намалява нивото на захарта в кръвта, самочувствието се подобрява, появява се енергия за по-голяма активност. Загубата на тегло се ускорява. В зависимост от множество фактори различните хора имат нужда от различна начална скорост на отслабването. При някои, за да започнат да отслабват активно, е достатъчно да намалят дневния прием храна до 500 калории (да намалят приема на сладко), а при други двойно повече (напълно да се откажат от рафинираната захар).

Хормоните на щитовидната жлеза

Тиреоидните хормони регулират до голяма степен метаболизма в организма. Когато щитовидната жлеза е в добро състояние, тя синтезира достатъчно хормони за бързо превръщане на храната в енергия и поддържане на нормално тегло. При нарушена функция на щитовидната жлеза тя не произвежда достатъчно хормони, организмът се затруднява с преработването на храната и той избира най-простия път —да натрупа запаси във вид на мазнини. Тогава се появяват симптоми на вялост, сънливост и липса на желание за движение. Функцията на щитовидната жлеза може да се стимулира с продукти, които съдържат йод. Такива са морските дарове. В някои случаи трябва да се приемат препарати с йод, но само по съвет на ендокринолог. Гимнастика и масажи на врата също помагат за нормалните функции на щитовидната жлеза.

Женските полови хормони

Женският организъм се нуждае в по-голяма степен от мъжкия от запаси от мазнини заради износването и изхранването на потомството и затова женските хормони прогестерон и естроген се стараят да осигурят на тялото необходимите мазнини. Поддържането на нормално тегло е необходимо, но жените не трябва да се увличат в стремежа си да постигнат външен вид на модел, особено след 30-годишна възраст. Поддържането на линията е възможно само с умерено физическо натоварване и разумни ограничения в храненето.

Мъжките полови хормони

Понижаването на стойностите на тестостерона при мъжете води до отлагане на мазнини в областта на талията. Ниският тестостерон създава риск от възникване на нечувствителност към инсулина, а оттам и от сърдечни заболявания. За поддържането на високо ниво на тестостерона помага постоянното и достатъчно физическо натоварване. Силовите упражнения са особено важни за мъжете.

Хормони на растежа

Хормоните на растежа се произвеждат не само в организма на децата и подрастващите, но и в организма на възрастните хора. Само че към петдесетте години техният синтез напълно престава. Производството на хормоните на растежа, които позволяват на подрастващите да не пълнеят от ядене, зависи директно от количеството сън. Най-много хормони на растежа се произвеждат по време на сън. За синтезирането на тези хормони помагат витамините B и C в съчетание с калций, магнезий и калий, а също така активното натоварване на мускулите.

Извод

Най-простите и достъпни средства за отслабване са прекратяване на преяждането, спортуването и осигуряването на достатъчен сън. Тогава организмът ще произвежда необходимите хормони за поддържане на идеално тегло.

Сподели във Facebook