Здраве

13 Януари 2015

3815

Животът днес

Голямо изследване на научен екип от университета в американския щат Кънектикът показва, че при хората с метаболитен синдром нивото на наситените мазнини в кръвта не зависи от количеството на приеманите мазнини, а от това доколко са любители на храните с високо съдържание на въглехидрати. В рамките на изследването доброволци на възраст между 40 и 50 години и с диагноза метаболитен синдром били подложени на контролиран режим на хранене в продължение на 18 месеца. Съставът на храната бил променян постепенно - на всеки три седмици участниците в експеримента получавали различен тип меню.

При това количеството на калориите и белтъчините за ден оставало постоянно, нараствало само съдържанието на въглехидрати. През първите три седмици на експеримента доброволците приемали значително повече ненаситени мастни киселини, отколкото преди началото му. Постепенно този обем бил намаляван. Редовните лабораторни изследвания показали, че съдържанието на наситени мазнини в кръвта на участниците било най-ниско през първите три седмици – тогава, когато въглехидратите в храната били все още ограничени, а мазнините били в най-голямо количество.

Колкото и да е странно, намаляването на мазнините не е довело до повишаване на нивото на наситените мастни киселини в кръвта, а при мнозина от участниците дори то било понижено. Затова пък все повече нараствало количеството на палмитолеиновата киселина, паралелно с увеличаването на приема на въглехидрати. А палмитолеиновата киселина е показател за това, че в организма въглехидратите се преработват предимно в мазнини, а не в енергия. По такъв начин става ясно, че не мазната храна, а тъкмо въглехидратите оказват влияние върху натрупването на мазнини в организма. Излиза, че правилото „ние сме това, което ядем“ търпи промяна, защото в действителност ние сме това, което организмът ни усвоява от храната.

Сподели във Facebook